Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Уряд та НБУ підписали меморандум про взаємодію

Уряд та НБУ підписали меморандум про взаємодію для досягнення стійкого економічного зростання та цінової стабільності. Про це повідомили у прес-службі НБУ.
Уряд та НБУ підписали меморандум про взаємодію

Підписи під документом поставили Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук та Голова Національного банку Яків Смолій.

Підписання символічно відбулося в садку Кабінету міністрів – на території між центральними офісами Уряду та центрального банку в присутності медіа та Міністра фінансів Оксани Маркарової, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова та його заступника Сергія Ніколайчука, першого заступника Голови НБУ Катерини Рожкової та заступників Голови Дмитра Сологуба і Олега Чурія.

Меморандум засвідчує, що у державних інституцій спільне бачення щодо важливості підтримки низької і стабільної інфляції для економічного зростання.

ʺНизька і передбачувана інфляція уможливить у середньостроковій перспективі зниження відсоткових ставок та пожвавлення кредитування економіки. А розширення доступу бізнесу та населення до дешевих фінансових ресурсів, зі свого боку, стане тим двигуном, який дозволить нам перезапустити економіку та прискорити її зростання. І це – та ціль, що об’єднує дві наші окремі інституціїʺ, – наголосив Прем’єр-міністр.

З цією метою Національний банк буде і далі проводити монетарну політику, спрямовану на зниження інфляції до цілі 5%. Зі свого боку Уряд зобов’язується підтримувати зниження інфляції до цілі 5% за допомогою проведення виваженої економічної політики.

Підписання меморандуму про взаємодію для таких державних інституцій не є українським винаходом.

ʺЕфективна координація економічної, фіскальної та монетарної політики є винятково важливою для забезпечення цінової стабільності. Цим шляхом йшло багато країн, які в результаті налагодженої співпраці за останні десятиліття продемонстрували помітну стійкість до фінансових та економічних криз. А відтепер до них доєдналася і Українаʺ, – зауважив Голова Національного банку Яків Смолій.

Зокрема, меморандум між урядом і центральним банком підписувала країна-першопроходець інфляційного таргетування Нова Зеландія. Такий же документ є у колег з Канади, Австралії та низки економік, що розвиваються.

В чому полягатиме координація дій на практиці?

Уряд і НБУ будуть проводити регулярні консультації на рівні керівництва і фахівців державних інституцій. Крім того, інституції будуть регулярно обмінюватися інформацією, яка дозволить їм більш ефективно проводити свою політику.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, Зеленський заявив, що він за те, щоб НБУ був незалежним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ