Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

«Уряд зобов’яже пільговиків півмісяця ходити пішки», – «Наш край»

Під виглядом монетизації уряд розпочав згортання пільг. Фінансову відповідальність він переклав на місцеву владу. Політична партія «Наш край» вимагає збільшити мінімальну соціальну норму та забезпечити регіони субвенцією на пільговий проїзд.

Нещодавно уряд ухвалив постанову «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування». Під цією назвою він приховав згортання пільг для населення. У постанові йдеться про монетизацію пільг на проїзд. Однак, партія «Наш край» звертає увагу, що ця монетизація — це крок до згортання пільг.

За словами голови Львівської обласної організації політичної партії «Наш край» Мирослава Хом’яка, уряд перекладає фінансову відповідальність із себе на місцеву владу. Ця відповідальність прописана у Бюджетному кодексі, якій покладає на місцеву владу обов’язок фінансувати витрати на компенсацію пільговикам на транспорт. Складається ситуація, коли обов’язкові категорії пільговиків визначає центральна влада, а фінансувати їх мають з місцевих бюджетів. 

Окрім того, урядова постанова встановлює так звану мінімальну соціальну норму у розмірі 30 поїздок в місяць. "Тобто Уряд вважає, що людині достатньо їздити у справах лише 15 днів на місяць, а в інші дні — непотрібно. Ця норма — свідчення процесу згортання пільг", - зазначив Мирослав Хом'як. Він додав: "Ми вимагаємо від влади не перекладати фінансування пільг на місцеві бюджети, а також збільшити соціальну норму щонайменше з 30 до 60 поїздок на календарний місяць, що відповідає потребам громадян переміщатись протягом місяця за потребами".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ