Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Ув’язненого в Росії Олексія Чирнія невдовзі можуть звільнити, – правозахисниця

Засудженого у Росії кримчанина Олексія Чирнія скоро відпустять в Україну, заявляє російська журналістка і правозахисниця Зоя Свєтова. На її думку, саме з цієї причини Чирнія етапували до СІЗО «Лефортово» у Москві.

«У московському СІЗО «Лефортово» зараз утримується Олесій Чирній. Його туди півтора місяці везли з колонії загального режиму. Я думаю, що його перевели до СІЗО для звільнення – або для помилування, або екстрадиції. Жодних слідчих дій з ним не проводиться. Його перевели в «Лефортово» так само, як свого часу перевели Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка», – зазначила Зоя Свєтова.

Вона сподівається, що невдовзі до московського СІЗО переведуть і Сенцова з Кольченком для подальшого звільнення.

На її думку, процес звільнення українських політв’язнів нині з незрозумілих причин загальмувався, але не зупинився.

Кримчанин Олексій Чирній є фігурантом «справи Олега Сенцова», яку ще називають «справою кримських терористів». Правозахисники називають усіх чотирьох засуджених у цій справі політичними в’язнями.

Чирнія затримали російські силовики у травні 2014 року, після окупації Криму Росією, і звинуватили, зокрема, у спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч таки відбулась, Чирній повідомив, що до нього застосували тортури. Як заявляв російський адвокат Ілля Новиков, який короткий час захищав Олексія Чирнія (його невдовзі примусово вивели зі справи), українець обмовив себе й інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через катування.

Крим. Реалії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ