Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Арктиці почав руйнуватись найстаріший морський льодовик

Вчені Данії заявляють, що в Арктиці почав руйнуватись найстаріший і найтовстіший морський льодовик, який оточував острів Ґренландія, - Громадське.

Про це пише The Guardian з посиланням на дослідження фахівців Данського метеорологічного інституту.

«Найстаріший і найтовстіший морський лід в Арктиці почав руйнуватися, відкривши води на північ від Гренландії», — пише видання.

Рут Моттрам з Данського інституту пояснив, що подібне явище ніколи не спостерігалось раніше. Водночас у 2018 році руйнування льодовика було зафіксовано двічі — у лютому та серпні.

Море біля північного узбережжя Гренландії було завжди вкрите міцним льодовиком, який отримав назву «останній крижаний район». Цей шматок вважався найстарішим морським шаром льоду на планеті, який не танув навіть улітку.

Основною причиною руйнування данські кліматологи називають різкі перепади температур в північній півкулі.

«Однак аномальні температурні сплески в лютому і на початку цього місяця зробили його вразливим для вітрів, які відштовхнули лід на найбільшу відстань від берега, яка коли-небудь фіксувалась», — йдеться у повідомленні.

Водночас Уолт Мейер, старший науковий співробітник Національного центру даних по снігу і льоду в США, вважає, що причиною руйнування льодовика є вітри.

«В середньому товщина льоду складала більше чотирьох метрів і могла складатись у гряди товщиною 20 метрів або більше. Цей товстий, ущільнений лід зазвичай легко переміщується. Однак, зовсім інша ситуація спостерігалась у лютому-березні і зараз. Лід відштовхується від берега вітрами», — пояснив науковець.

Громадське

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ