Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В ДБР розповіли про "схеми на митниці"

У 2021 році слідчі ТУ ДБР Львова скерували до суду обвинувальні акти у 30 кримінальних провадженнях у сфері порушення митного контролю, з них 9 - на Львівщині. Розмір встановлених збитків - майже 4,5 млн грн.

Зокрема за результатами розслідування двох кримінальних проваджень до суду направлено обвинувальні акти щодо інспектора відділу  митного оформлення митного поста “Мостиська”. Зловживаючи своїм службовим становищем він  пропустив для подальшого розмитнення на територію України товар,  який насправді в цей день митного кордону не перетинав. Внаслідок таких дій інспектора держава недоотримала митних платежів на суму в понад 1,8 млн грн. Митнику загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.

Серед розповсюджених схем, які викривають працівники ТУ ДБР Львова - перевезення через кордон одних товарів під виглядом інших. Перевізники  знаходять спільників серед працівників митниці, які за певну винагороду допомагають   безперешкодно  перетнути кордон. Розповідає начальник 1 слідчого відділу (з дислокацією у Львові) ТУ ДБР у Львові Станіслав Лисенко. 

“Зазвичай це добре налагоджені схеми. Такі транспортні засоби чекають на митниці у визначений час.   Наприклад, ввозять брендовий одяг,  декларуючи його як  секонд-хенд, або ж нову побутову техніку під виглядом  вживаної.  Відповідно сплачуються у кілька разів менші платежі, а державний бюджет недоотримує мільйони гривень”.

Протидія   корупційним схемам на митниці потребує комплексного і системного підходу, говорить директор ТУ ДБР Львова Руслан Ляшко. “Важливо, щоб була  задокументована й ліквідована сама корупційна схема.  Якщо ж діяти точково, то через деякий час на місце одного злочинця-правоохоронця прийде інший і  позитивних зрушень не відбудеться. Тому ми орієнтовані на викриття системних порушень на митниці “. 

Загалом до суду скеровано обвинувальні акти стосовно 20 працівників Державної митної служби і  7 - Державної прикордонної служби України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ