Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Генпрокуратурі обговорили необхідність правових змін для покарання за злочини проти довкілля під час війни

В Офісі Генерального прокурора обговорили питання внесення змін до національного законодавства задля притягнення до відповідальності держави-агресора та усіх причетних до злочинів проти довкілля.

У заході взяли участь радник Генерального прокурора Максим Попов, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко, начальник відділу СЕП Богдан Мазурок, народний депутат України Юлія Овчинникова, представники наукових установ, які опікуються тематикою охорони довкілля.

Присутні висловили свої думки та пропозиції з приводу правової регламентації «екоциду», визначення кваліфікуючих ознак злочину та необхідності змін до Кримінального кодексу України в умовах збройної агресії рф проти України.

Зорієнтували свою увагу на співпраці державних органів та інститутів громадянського суспільства для документування наслідків злочинів держави-агресора та її збройних формувань, а також встановлення розміру завданої шкоди.

Учасники зустрічі детально зупинилися на окремих питаннях:

  • проблема формулювання злочину «екоцид» в національному кримінальному законодавстві;
  • відмежування «екоциду» від інших кримінальних правопорушень - порушення законів та звичаїв війни  (ст. 438 Кримінального кодексу України);
  • відсутність у національному законодавстві та вітчизняній судовій практиці правового визначення кваліфікуючих ознак «екоциду».

Також окреслили подальші кроки та шляхи з удосконалення взаємодії учасників зустрічі.

Від наукової спільноти були присутні віце-президент Української асоціації міжнародного права, провідний науковий співробітник Державної наукової установи «Інститут інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України» Тимур Короткий, дослідниця Женевської академії міжнародного гуманітарного права та прав людини Наталія Хендель, доцент кафедри міжнародного права та міжнародних відносин Національного університету «Одеська юридична академія» Микола Пашковський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ