Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Ірані кількість страт за рік зросла на третину

Іран збільшує кількість страт "із загрозливою швидкістю". Щонайменше 419 людей були страчені за перші сім місяців 2023 року, що на 30% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2022 року.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у доповіді про ситуацію з правами людини в Ірані, передає АР.

За його словами, семеро чоловіків були страчені у зв’язку з протестами, викликаними смертю Махси Аміні, затриманої іранськими силовиками через неналежне носіння хіджабу, або за участь в акціях.

Генсек зазначив, що у всіх сімох випадках отримана управлінням ООН з прав людини інформація "постійно вказувала на те, що судове провадження не відповідало вимогам належної правової процедури і справедливого судового розгляду згідно з міжнародним правом".

"Часто відмовляли в доступі до адекватного та своєчасного правового представництва, повідомляли про вимушені зізнання, які могли бути отримані в результаті тортур", — сказав Гутерреш.

За його словами, 239 осіб — більш ніж половина страчених за 7 місяців — були засуджені до смертної кари за злочини, пов’язані з наркотиками, що на 98% більше, ніж за той самий період минулого року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ