Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: ​В Музеї історичних коштовностей України знову можна побачити оригінал скіфської пекторалі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

​В Музеї історичних коштовностей України знову можна побачити оригінал скіфської пекторалі

30 липня в приміщенні Музеї історичних коштовностей України (філіалу Національного музею історії України) відбулось урочисте відкриття виставки "Пектораль. Знахідка століття". Одним із партнерів цієї подіє виступив Інститут археології.

Виставка присвячена п'ятдесятій річниці розкопок кургану Товста Могила. Саме у ньому 21 червня 1971 року український археолог Борис Мозолевський дослідив поховання родини скіфського вождя з почтом. Серед численних ритуальних артефактів вирізняється пектораль – шедевр греко-скіфського мистецтва. З тих пір вона без сумніву стала однією з візитних карток вітчизняної археології.

Родзинкою виставки є те, що вперше з 2014 року відвідувачам представлено оригінал пекторалі. Адже з початку російсько-української війни в музеї можна було побачити тільки її гальванокопію. Окрім того, за нагоди ювілейної дати на виставку передано з фондів Інституту археології й інші експонати, що раніше не були відомі широкій аудиторії, зокрема деталі поховального кортежу та вузда з поховань конюхів.

Доповнює виставку інформація про першовідкривача скарбу – Бориса Мозолевського, котрий був не тільки археологом, але й поетом. Вітрини з археологічним матеріалом супроводжують цитати з польового щоденника та фотографії експедиційного побуту, які занурюють в піднесену атмосферу, що панувала на розкопках. 

За нагоди події дослідники підготували ювілейне видання "Симфонія пекторалі", де узагальнили основну інформацію про цей артефакт. Окрім того, тут представлено надзвичайні макрофотографії, які дозволяють побачити недоступні неозброєному оку деталі і вповні осягнути майстерність і художній смак творця пекторалі.

Виставка відкрита для відвідування з 31 липня по 31 жовтня 2021 року на другому поверсі Музею історичних коштовностей України, що за адресою Київ, вул. Лаврська, 9, корпус 12.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ