Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В області ведеться робота над створення веб-сайтів органів місцевої влади

15 лютого заступник голови облдержадміністрації Тарас Батенко провів нараду щодо створення місцевими органами влади власних веб-сайтів. У нараді взяли участь керівник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату ОДА Андрій Мозіль, керівник відділу зв’язків із ЗМІ апарату ОДА Василь Терещук, керівники апаратів райдержадміністрацій та керуючі справами міст обласного значення. Про це повідомили в прес-службі ЛОДА.
За інформацією Андрія Мозіля, у регіоні функціонують офіційні 3 веб-сторінки міст Дрогобича, Трускавця та Львова і 3 офіційні веб-сторінки районних держадміністрацій – Дрогобич, Городок та Яворів. У відсотковому відношенню статистика невтішна, це відповідно 33 і 15%.
При перегляді вже існуючих сайтів, відділ інофрмаційно-комп’ютерного забезпечення виявив ряд недоліків, а саме – відсутність лінку Львівської облдержадміністрації, відсутність символіки району, надто дрібний шрифт назви сайту, несвоєчасна подача новин, накладання тексту на рисунок, що ускладнює його прочитання, присутність флеш-анімації, заборона на відтворення інформації, наявність розділу знайомств, чати та ін. Андрій Мозіль нагадав, що дані недоліки є порушення вимог до офіційних сайтів місцевих органів влади. Формат, концепція та вигляд офіційних сайтів передбачена рядом нормативних актів Секретаріату Президента України та Кабінету Міністрів України.
Окрім того, домен офіційного сайту повинен бути gov.ua, як і у всіх інших сайтах органів влади. Це передбачено програмою “Електронний уряд” (скорочення “gov” від англійського “goverment” “уряд”). Реєстрація на цьому домені безкоштовна.
На думку начальника відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення апарату ОДА, найважливішими з принципів розвитку концепції електронного врядування є відкритість і зворотний зв’язок. Інтернет-технології роблять надання послуг зручнішими й доступнішими для громадян і водночас заощаджують урядові гроші на адміністрування.
Питання фінансування сайтів райдержадміністрації повинні вирішувати самі, наприклад через оголошення тендерів та пошуку провайдера на місцевому рівні.
Керівник відділу зв’язків із ЗМІ апарату ОДА Василь Терещук привернув увагу присутніх до якості та своєчасності подачі новин. Часто причиною неграмотного тексту є те, що згідно структури РДА функції відділу зв’язків із ЗМІ покладені на управління внутрішньої політики і державні службовці не мають відповідної освіти. На думку Василя Терещука, важливо аби тексти відповідали вимогам прес-релізу, інформація подавалась оперативно, висвітлювались питання поточної роботи РДА, кадрових змін, наявність вакансій, поява нових нормативних документів та вчасно анонсувались події за участю представників ЗМІ.
До 1 травня планується оновлення вигляду та покращення інформативності і на сайті обласної адміністрації. Робочу групу над створенням нової моделі веб-сторінки очолює заступник голови ОДА Тарас Батенко. На даний момент число відвідувань сайту становить 450-500 відвідин в день. Всі зсилки на веб-сторінки райдержадміністрацій згодом будуть розміщені на сайті Львівської ОДА.
Аби допомогти районам у роботі над веб-сторінками, наступного тижня відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення ОДА проведе нараду з технічними працівниками районів та міст.
Тарас Батенко наголосив, що створення веб-сайтів місцевими органами влади – це вимога часу, крок до публічності та ефективності влади.
26 січня голова облдержадміністрації Петро Олійник підписав розпорядження №72 “Про створення та вдосконалення власних веб-сайтів місцевих органів влади”.
Керівник області зобов’язав до 1 травня 2006 року місцеві органи влади створити власні веб-сайти згідно з вимогами чинного законодавства. Петро Олійник визначив відповідальним за розвиток та впровадження новітніх інформаційних технологій в облдержадміністрації відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення. Контроль за виконанням розпорядження покладено на заступника голови облдержадміністрації Тараса Батенка.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ