Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Prozorro розпродали банківського майна на майже 5 млрд гривень

Понад 4.8 млрд гривень залучив Фонд гарантування вкладів від реалізації активів банків-банкрутів в системі Прозорро.Продажі у 2023 році

Протягом 2023 року в державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі відбулося понад 620 онлайн-аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються Фондом гарантування вкладів, які завершились підписанням договорів купівлі-продажу на суму понад 4.8 млрд гривень. Отримані кошти ФГВ спрямував на розрахунок з кредиторами таких банків.

За даними публічного модуля аналітики понад 3.7 млрд гривень було отримано Фондом від реалізації прав вимоги за кредитними договорами. Понад 1 млрд гривень становлять надходження від продажу житлової та нежитлової нерухомості таких банків. Ще на майже 54 млн гривень ФГВ реалізував земельних ділянок банків-банкрутів.

“Продаж активів збанкрутілих банків — це найбільший за сумою залучених коштів ринок в системі у 2023 році. Понад третину активів, які цьогоріч реалізовував Фонд гарантування вкладів, становлять права вимоги. Окрім них, Фонду вдалося продати комерційну нерухомість, квартири, автомобілі, гаражі, майнові та корпоративні права, права на торговельні марки, дебіторську заборгованість. За ці та інші активи цього року змагалося майже сім сотень учасників, а конкуренція на торгах в середньому становила понад два учасники”, — зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

"Близько 90% активів в управлінні Фонду – це кредити юридичних та фізичних осіб, тому не дивно, що і у структурі реалізованих активів саме права вимоги займають найбільшу частку. Цього року ми запустили пілотний проект з продажу пулів кредитів різних банків, спільною ознакою яких є КВЕД боржника. Наше завдання – забезпечити прозорість та ринковість процедури продажу активів, зокрема, шляхом максимального розкриття інформації про лоти, що сприятиме зростанню конкуренції. Адже отримані кошти йдуть на розрахунок із кредиторами банків, що ліквідуються", — зазначив Віктор Гутніченко, заступник директора департаменту консолідованого продажу активів Фонду.  

Цьогоріч ФГВ продав на понад 3.7 млрд гривень активи колишніх “дочок” російських банків. За цей час відбулося майже 250 онлайн-аукціонів з продажу майна АТ “МР Банк” та ПАТ “Промінвестбанк”. Серед активів цих банків — права вимоги за кредитами, житлові будинки, приміщення магазинів, поліклінік, будівлі банків, палаців культури, недобуди та земельні ділянки. 

Найдорожчим активом, який реалізував ФГВ цього року є права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді електростанції на сонячних батареях, її обладнання та бездокументарних акцій за понад 680 млн гривень. Актив колишньої дочірньої структури росбанку — права вимоги за кредитними договорами із забезпеченням у вигляді ТЦ “Магелан” у Києві, майнового комплексу та дебіторську заборгованість — продали за понад 620 млн гривень. Понад 440 млн гривень сплатив переможець за пул активів ПАТ “Златобанк” з прав вимоги за 8 кредитними договорами.Нагадаємо, ФГВ реалізує активи банків-банкрутів в системі Прозорро.Продажі з 2016 року. За цей час сума успішних аукціонів склала майже 29 млрд гривень. Станом на 22 грудня до кінця 2023 року в системі оголошено понад 150 онлайн-аукціонів з продажу банків-банкрутів зі стартовою ціною понад 590 млн гривень. Для участі на торгах необхідно зареєструватися на одному з акредитованих майданчиків. Переможцями не можуть бути позичальники та поручителі за кредитом, а також особи, пов'язані з державою-агресором.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ