Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Підберізцівська сільрада незаконно відмовляє в доступі до публічної інформації

Василь Коваль. Фото Гал-інфо
Василь Коваль. Фото Гал-інфо
1/1

Підберізцівська сільська рада, головою якої є Коваль Василь Михайлович, відмовила в задоволенні запитів на отримання публічної інформації львівському журналісту Віктору Корнієнку, який звернув увагу на закупівлі сільрадою за завищеними цінами харчів для дошкільних навчальних закладів.

[[416170]]

Відмова пояснена тим, що запити подані розпоряднику інформації в письмовій формі, натомість підписи або електронні цифрові  підписи у запитах відсутні. Це за обставини, що належним чином оформлені запити надсилались на адресу Підберізцівської сільради електронною поштою, тобто в електронній а не письмовій формі.

1/2

Як стверджує Віктор Корнієнко, публічна інформація в Підберізцівської сільської ради запитувалася в рамках проведення журналістського розслідування та стосувалася, зокрема, прохання надати для ознайомлення копії рішень сільради, на підставі яких право власності на земельні ділянки на території територіальної громади набули близькі родичі голови сільської ради Василя Коваля.  

Кілька запитів, за словами журналіста, стосувалися держзакупівель Підберізцівської сільради, підготовлені вони були після виявлення фактів про те, що продукти харчування для дошкільних навчальних закладів громади сільрадою закуповувались за завищеними цінами, у тому числі у ФОПів-постачальників, один з яких є депутатом Підберізцівської сільської ради, інший - його близьким родичем. Ще в одному запиті було викладено прохання надати відомості про посади службових осіб Підберізцівської сільської ради, що фігурують (фігурували) у кримінальному провадженні від 24.01.2023 року за  ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України. Йдеться про справу, що була відкрита поліцією, та у ході розслідування якої було встановлено (як вбачається з відповідної ухвали в судовому реєстрі), що «службові особи, діючи за попередньою змовою групою осіб, вчинили розтрату грошових коштів під час виконання робіт з реконструкції системи опалення Верхньобілківського ЗЗСО 1-ІII ступенів, що розташований в с. Верхня Білка Львівського р-ну. Львівської обл.».

«Однак в задоволенні  запитів мені було  відмовлено, вважаю, що безпідставно - розповів Віктор Корнієнко. – Обґрунтовувалось  це тим, що запити подані у письмовій формі, натомість підписи або електронні цифрові підписи у запитах відсутні.  Зауважу, що згідно ч. 3 ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації», запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Запит електронною поштою – це «інша», не письмова форма запиту, якщо уважно вчитатися у вказану норму закону. Однак в Підберізцівській  сільській раді, де, як відомо з її офіційного сайту, є юридичний відділ з трьома  спеціалістами, де заступником голови працює адвокат Роман Кушнерик, та у якій, окрім того,  витрачаються кошти на закупівлі  послуг у юридичних фірм - з юридичного консультування та юридичного представництва,  «чомусь» вбачають - з запитів, надісланих у електронній формі, що вони подані у письмовій формі. Всі інші органи, інстанції, включаючи Львівську військову адміністрацію, Кабмін, адміністрацію Президента, так  не вбачають, не вважають, підписів під «такими самими» запитами не вимагали і не вимагають. Зовсім інше - сільрада в Підберізцях, на яку (а, вірніше, на посадовців якої), виглядає так, що норми вищевказаного закону не поширюються.  Такі дії (незаконна відмова в доступі до публічної інформації), звісно, будуть оскаржені».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ