Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В ЦВК розповіли про майбутні президентські вибори

Як повідомили Гал-інфо в прес-службі ЦВК, комісія завершує графічну експрес-презентацію основних аспектів організації та проведення виборів Президента України.
Інфографіка ЦВК.

Сьогодні пропонуємо розʼяснення щодо встановлення результатів виборів за допомогою інфографіки, розробленої на запит Центральної виборчої комісії в межах Виборчі проєкти Ради Європи в Україні "Підтримка прозорості, інклюзивності та чесності виборчої практики в Україні".

Центральна виборча комісія на своєму засіданні протягом десяти днів, але не пізніше ніж на третій день з дня отримання всіх протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування в межах відповідних територіальних округів на підставі цих протоколів, у тому числі з позначкою "Уточнений", та протоколу Центральної виборчої комісії про підсумки голосування в межах закордонного виборчого округу встановлює результати виборів Президента України, про що складає протокол.

Центральна виборча комісія зобовʼязана встановити результати виборів Президента України незалежно від кількості виборчих дільниць (виборчих округів), на яких (у межах яких) голосування не було організовано і проведено.

Якщо жоден із кандидатів на пост Президента України не набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, призначається повторне голосування, яке відбувається в третю неділю після дня виборів. У ньому беруть участь 2 кандидати, які в підсумку голосування в день виборів одержали найбільшу кількість голосів виборців.

У такому разі остаточним переможцем виборів Президента України стає кандидат на пост Президента України, який за підсумками повторного голосування отримав більшу, ніж інший кандидат, кількість голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо за результатами повторного голосування обидва кандидати на пост Президента України, які балотувалися, одержали однакову кількість голосів виборців, вибори Президента України визнаються Центральною виборчою комісією такими, що не відбулися.

Офіційним оголошенням результатів виборів Президента України вважається їх опублікування в газетах "Голос України" та "Урядовий курʼєр".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ