Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Україні буде засновано конкурс короткого метру імені Кіри Муратової

В Україні буде засновано конкурс короткометражних фільмів імені Кіри Муратової. Про це повідомили в прес-службі Міністерства культури.

5 листопада, видатній українській кінорежисерці Кірі Муратовій, яка пішла з життя влітку 2018, виповнилося би 84 роки.

В день народження Мисткині, з метою увічнення її пам’яті, популяризації українського кінематографу, а також сприяння розвитку національної кінематографії Міністерство культури України спільно з Одеською кіностудією та одеським відділенням Національної спілки кінематографістів України започатковують конкурс короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі».

 “Уявити українське, а й навіть світове кіно без постаті Кіри Муратової – неможливо, настільки великим є її внесок у його створення. Її фільми є зразками високого кіномистецтва та надихають митців як в Україні так і далеко за її межами. Саме тому ініціатива започаткування конкурсу короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі» є надзвичайно важливою в контексті урядового порядку денного, де розвиток національного кіно займає одне з провідних місць у сфері розвитку культури. Так, якщо державна підтримка українського кіно ще у 2014 році становила лише близько 20 млн. грн, то зараз ця динаміка стрімко зростає і сьогодні Урядом України на розвиток вітчизняної кіногалузі виділено вже 1 млрд. грн.” – каже Міністр культури України Євген Нищук.  

“Короткометражне кіно в Україні є надзвичайно сильним, про що свідчать високі відзнаки, які отримали українські кінематографісти на світових кінофорумах. Особливо важливою така ініціатива є у контексті відродження  українського кіно та розвитку нового покоління сучасних українських кінематографістів. Наразі Міністерство культури має нові сучасні інструменти підтримки реалізації мистецьких ініціатив. Одним з таких є Український культурний фонд, який вже цього року надає грантову підтримку 298 проектів-переможців, загальною сумою майже 150 млн. грн. Серед них – 36 – кінопроектів. Маю надію, що проект конкурсу короткометражних фільмів імені Кіри Муратової «Короткі зустрічі» знайде свою підтримку серед фахових експертів УКФ та Мінкультури і буде реалізований на найвищому рівні”.

В свою чергу Голова правління Одеської кіностудії Андрій Осіпов зазначає: “Конкурс короткого метру імені Кіри Муратової – це і данина пам’яті великому режисерові Одеської кіностудії, й продовження її творчості та висока планка до фільмів-учасників. Не випадково змагатись за кращий фільм будуть короткі метри, адже дебютною  режисерською роботою Кіри Георгіївни  на Одеській кіностудії була короткометражна картина «У крутого яру» (1962). Ця стрічка була знята у тандемі із її чоловіком Олександром Муратовим. Самостійна ж повнометражна робота Кіри Муратової  - «Короткі зустрічі» -  була знята на Одеській кіностудії  1967 року.  Саме назва цієї картини лягла у концептуальне наповнення кінопремії імені Кіри Муратової”.

Проведення першого конкурсу заплановано на 2019 рік. До участі у конкурсі запрошуватимуться молоді кінорежисери. Переможці конкурсу отримають фінансову і технічну можливість здійснити виробництво своїх кінопроектів на Одеській кіностудії.

Кіра Георгіївна Муратова (1934-2018) – видатна українська кінорежисерка, авторка двадцяти двох кінострічок, які одержали світове визнання, одержали високі премії на багатьох престижних міжнародних кінофестивалях, була відзначена численними професійними і державними нагородами. У 1997 Муратова отримала почесне звання академіка Національної академії мистецтв України. З 2017 р. входила до складу Американської кіноакадемії, що визначає володарів премії «Оскар».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ