Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні не варто проводити референдуми – Андрій Єрмолаєв

 „Референдуми завжди виступають дорадчим механізмом для Президента України і  інститутом прямої дії”, – повідомив „Гал-info” президент Центру соціальних досліджень „Софія” Андрій Єрмолаєв. За його словами, референдуми доцільно проводити тоді, коли у суспільстві є повне розуміння проблеми, яка виноситься на всеукраїнське обговорення.

 „Питання рефендуму не повинне бути предметом внутрішніх суперечок політичних партій, а метою референдуму є знайдення консенсусу у суспільстві. Також результати референдуму не потрібно вважати перемогою однієї політичної сили над іншою, чи перемоги більшості у суспільстві над меншістю. Референдум повинен показати, чого суспільство прагне на даному етапі розвитку. Великою проблемою вважаю те, що референдуми можуть спровокувати нові розколи у суспільстві. Нині є актуальним питання про скасування політичної реформи, яке пропонується виносити на всеукраїнський референдум, проте дане питання у суспільстві є надзвичайно абстрактним і мало зрозумілим. Якщо Віктор Ющенко ініціюватиме питання про винесення питань на референдум, він має розуміти, що після цього потрібно буде втілювати у життя рішення рефендуму, а Президент України до цього не готовий. Головнішим є питання про вступ у НАТО і ЄС, проте для проведення такого референдуму потрібно проводити інформування суспільства для отримання правдивих результатів. Проте ця ситуація є конфліктною і політичні сили розкручують це питання у вигідну їм сторону. Думаю, що референдуми є інститутом прямої дії у демократичних суспільствах, проте найближчим часом в Україні їх очікувати не варто”,-- сказав Андрій Єрмолаєв.  
  Згідно із результатами соціологічного дослідження, проведеного Центром соціальних досліджень „Софія”, більше 40% українців вважають, що найближчим часом на референдум необхідно було б винести питання про доцільність вступу України до НАТО і про надання російській мові статусу державної.
Соціологічне дослідження проводилося з 14 по 22 грудня 2006 року серед дорослого населення України. Опитано 2025 респондентів у 133 населених пунктах у всіх регіонах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ