Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні презентували початок діяльності національного центру ISSN

16 березня на брифінгу державна наукова установа ʺКнижкова палата України імені Івана Федороваʺ за підтримки Держкомтелерадіо презентувала початок діяльності національного центру ISSN в Україні.
Фото Укрінформ

Участь у брифінгу взяли перший заступник директора Книжкової палати України Анатолій Мураховський; завідувачка відділу ISBN/ISBN/ISSN Книжкової палати України Ірина Погореловська. Також за допомогою інтернету до учасників брифінгу приєдналася директорка Міжнародного центру реєстрації серіальних видань Гаель Беке (Париж, Франція).

Постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 року № 163 ʺПро приєднання до Статуту міжнародного центру реєстрації серіальних видань (Міжнародного центру ISSN)ʺ було підтримано пропозицію Держкомтелерадіо про призначення ДНУ ʺКнижкова палата України імені Івана Федороваʺ національним центром реєстрації серіальних видань (національним центром ISSN).

Таким чином, Україна стала 91 країною у світі, яка приєдналася до Міжнародної системи даних серіальних видань (періодичних, продовжуваних і серійних). На сьогодні ця система застосовується в 130 країнах світу. Міжнародним центром ISSN зареєстровано 2,5 млн номерів ISSN. Щорічно присвоюється понад 70 тисяч номерів ISSN.

ʺПочаток діяльності національного центру ISSN має для нашої держави велике значення на шляху поглиблення інтеграції України у світовий інформаційний, культурний та освітній простірʺ, - зазначив перший заступник директора Книжкової палати Анатолій Мураховський.

Про плани новоствореного національного центру розповіла завідувачка відділу ISBN/ISBN/ISSN Книжкової палати України Ірина Погореловська. На Національний центр ISSN в Україні покладаються функції: впровадження системи ISSN на території України, забезпечення її подальшого функціонування, присвоєння Міжнародних стандартних номерів серіальних видань (ISSN); підготовка та поширення відповідних інструктивно-методичних матеріалів, надання консультацій з питань отримання і застосування ISSN та штрихового кодування.

У своїй роботі НЦ ISSN України керуватиметься вимогами чинного законодавства України, Міжнародним стандартом 3297-2020 ʺInformation and documentation — International standard serial number (ISSN)ʺ, інструктивно-методичними документами Міжнародного центру ISSN.

Міжнародний центр ISSN заснований у Парижі в результаті угоди між ЮНЕСКО і урядом Франції з метою впровадження й експлуатації автоматизованої інформаційної системи серіальних видань, що охоплює весь діапазон зафіксованих видань. Міжнародний центр ISSN координує діяльність національних центрів ISSN, які здійснюють реєстрацію серіальних видань, що передбачає ідентифікацію назви кожного окремого серіального видання, надання йому унікального Міжнародного стандартного номера ISSN.

ʺДля нас дуже важливо розширювати мережу національних центрів ISSN,- зазначила директорка Міжнародного центру реєстрації серіальних видань Гаель Беке. – Сьогодні презентується відкриття такого центру в Україні, за кілька днів – в Австрії. Сподіваюся, що українська команда активно долучиться до справи фіксування всіх серіальних видань. Ми відкриємо свою базу даних для України, а вона поповнюватиме її українськими виданнямиʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ