Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні розпочалась відкачка соняшникового меду

В Україні повним ходом йде медозбір з соняшника — основного медоноса сезону. В південних, а подекуди і в центральних областях, вже почалась відкачка соняшникового меду.
Photo by form PxHere

Експерти зазначають, що в цьому році частка соняшникового меду у загальному обсязі урожаю буде більшою, ніж звичайно.

“Минулого року мед соняшника склав 48% від загального обсягу — це понад 31 тис. тон., в цьому році його частка буде більше ніж 50%, через недобір весняних та літніх видів меду. Фактично, за рахунок пізньолітніх сортів меду, а це переважно соняшник, більшість пасічників зможуть наростити обсяг продукції, щоб компенсувати відсутність майського, акації та інших видів меду, які не вдалося зібрати через несприятливі погодні умови”, - каже пасічник Валерій Курейко.

Експерт зазначає, що для збору нектару з соняшнику погода встановилась переважно сприятлива — температура повітря вище 25 градусів Цельсія та відносна вологість повітря понад 40% : при таких умовах соняшник добре виділяє нектар і приваблює бджіл.

Мед соняшника традиційно є найбільш поширеним в Україні і одночасно найбільш доступним за ціною. Особливість соняшникового меду — швидкий термін кристалізації, через великий вміст глюкози. Він має ті самі корисні властивості, що й інші види меду, але при цьому соняшниковий мед відрізняється позитивним впливом на роботу шлунку, печінки та нирок, знижує рівень холестерину та добре виводить з організму токсини. Порівняно з іншими сортами меду, соняшниковий має велику кількість ензимів, що запускають обмінні процеси та стимулюють імунітет, а також велику кількість амінокислот, що мають омолоджувальну та регенеруючу дію. Цей сорт меду, через його тонкий смак і пастоподібну консистенцію саме в кристалізованому вигляді, також цінять кулінари і кондитери.

Ще один вид меду, який вже відкачують пасічники — це гречаний. Його частка у загальному обсязі — на рівні 3-4% (до 2 тис. тон), адже площі посівів під гречку в Україні останніми роками зовсім невеликі - 70-75 тис. га.

“Гречка відрізняється високою медопродуктивністю — до 100 кг з 1 га, але ймовірно для аграріїв вона не така вигідна, як наприклад соняшник чи кукурудза. Хоча на внутрішньому ринку споживання гречки є традиційно високим, так само як і ціна, у ЄС культура вживання гречаної крупи розвинута слабко, мабуть тому агровиробники не бачать перспектив для її експорту”, - говорить Валерій Курейко.

Гречаний мед — практично єдиний з так званих “темних” медів в Україні. Відрізняється насиченим коричневим кольором та характерним ароматом і смаком із “гірчинкою”. Крім загальних корисних властивостей, таких як профілактика простудних захворювань і зміцнення імунітету, гречаний мед відрізняється великим вмістом заліза, тому вважається одним з найбільш “активних” серед медів Він покращує роботу серця та кровеносних судин, сприяє збільшенню гемоглобіну у крові, особливо радять його застосовувати для відновлення життєвих сил (наприклад, після довгої хвороби чи травми). Крім монофлорного гречаного меду, серед споживачів також популярним є мед “гречка з різнотрав'ям”, який має практично ті самі корисні властивості, але при цьому більш м'який на смак.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ