Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні спостерігається зростання попиту на мед

В Україні середнє споживання меду на душу населення складає близько 1 кг на рік. Мало це чи багато?

Наприклад, у Греції і Словенії споживання меду на душу населення складає понад 1,5 кг, а у Німеччині та Швейцарії — близько 1,3 кг на рік. Проте, вказані країни не є провідними виробниками меду, як Україна.

“Насправді 1 кг на рік — не так багато. Якщо виходити із рекомендованої добової норми, яка складає 1-2 столові ложки для дорослого, то 1 кг можна спожити менше ніж за 2 місяці, а за рік обсяг споживання складе 10-12 літрів на одну дорослу людину”, - вважає бджоляр Валерій Курейко.

Як відомо, споживання меду в Україні має сезонний характер — мед переважно сприймають як “ліки”, а про зміцнення імунітету згадують зазвичай взимку та на початку весни. В той час як максимальну користь для організму можна отримати за умови регулярного споживання натурального меду.

Після загострення епідеміологічної ситуації у Європі та введення в Україні низки обмежувальних карантинних заходів, спостерігається зростання попиту на мед та продукти бджільництва, (насамперед, пилок та прополіс, а також забрус). Споживачі поспішають придбати мед для себе та близьких, адже з кожним весняним тижнем у бджолярів його стає все менше, а мед нового сезону з'явиться на ринку не раніше червня.

“Логічно, що у ситуації, яка склалася, люди звернулися до перевірених віками засобів зміцнення та підтримки імунітету — до них традиційно відносять бджолиний мед. Звичайно, мед не є антивірусним засобом сам по собі. В той же час, у людини з хорошим імунітетом більше шансів не захворіти, а якщо навіть захворіє, то швидше подолати хворобу”, - відзначає Валерій Курейко.

Нагадаємо, що на думку експерта, яку він озвучив під час інтернет-конференції в ІА “Інтерфакс Україна” у лютому поточного року, загальний обсяг виробництва меду в Україні в 2019 році досягнув понад 100 тис. тон. При цьому, внутрішній ринок України споживає трохи менше половини від вказаного обсягу. Іншими словами, якщо в 2019 році було вироблено понад 100 тис. тон, а на експорт пішло 55,6 тис. тон, то на внутрішньому ринку залишилося близько 40-50 тис. Тон.

Ілюстративне фото
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ