Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні відкрили нове видавництво «Уроборос»

В Україні з’явилося нове видавництво «Уроборос», яке видаватиме жанрову і не жанрову літературу, нонфікшн і класику.

Про це повідомляється у телеграм-каналі видавництва, – передає Читомо.

У видавництві «Уроборос» в ексклюзивному коментарі Читомо повідомили, що планують видавати детективи, трилери, горор, фентезі й фантастику, сучасну прозу, дарк романтику, а також українську й перекладну класику. Не проти у видавництві ромкомів і підліткової прози, проте точно не планують видавати поезію і дитячу прозу.

«Особисте рішення засновниці, хоча у робочому чаті над цим постійно посміюються», — зазначили у видавництві. 

Рішення створити видавництво виникло раптово, коли засновниця, чиє ім’я поки що не розкривають, випадково знайшла роман українського радянського письменника Лева Скрипника «Будинок примусових праць». 

«Перший абзац вразив і нагадав чомусь чорнушно-гумористичне оповідання Роберта Блоха. Вона почала дивитися, коли це було написано, і знову шок — сто років тому ми вже мали настільки сучасну, свіжу, якісну й потужну прозу. Зрозуміла, що його точно не видасть ніхто і ніколи. Окрім нас. Це стало першим зерням того, що треба рухатися у бік власного видавництва», — розповіли в «Уроборос».

У видавництві також є дизайнерка — Олександра Цимбал; редактор, що відповідає за класику, — Олександр Ганчак; редакторка, що відповідає за горор, — Серафима Біла. 

Назву «Уроборос» обрали не випадково. Спочатку хотіли обіграти літеру «Ў» (у нескладове), яка раніше була зокрема в правописі учасників «Руської трійці», вжита в альманасі «Русалка Дністрова», а зараз залишилася в білоруській мові.

«Після недовгих вагань вирішили, що сьогодні штуки, які навіть віддалено можуть асоціативно нагадати білорусь, будуть виглядати як тотальна зневага. Тому після брейншторму разом з укладачкою горорної збірки й авторкою “Вбивчих письменників” Сашою Павловою якось само випливло слово “уроборос”, в якому все одно залишилися спогади про “у”», — пояснили в «Уроборос».

Створили й уніфікований до мінімальної кількості елементів логотип. Ось його прототип:

Видавництво планує видавати українських авторів — сучасних і класиків. Є також плани щодо перекладів, проте вони ще не розкриваються. 

Видавництво вже анонсувало дебютні книжки:

  • «Адресатка померла» (вибрані твори Євгенії Ярошинської);

  • «Вбивчі письменники» (Саша Павлова, телеграм-канал «Запекла книгожерка»);

  • «Як любили і вмирали» (вибрані твори Лева Скрипника);

  • «Первісне зло» (упорядниця Серафима Біла).

Про ці видання будуть окремі дописи з деталями в телеграм-каналі. Нині ці книжки на різних етапах створення: редагування, коректура, найближчим часом дві книжки з чотирьох почнуть верстати.

Передзамовлення на книжки відкриють, коли матимуть готові до друку файли. 

«Оптимістично бачимо цей період як кінець серпня — початок вересня», — зауважили у видавництві.

«Уроборос» вже отримало пропозицію від «однієї з найкрутіших книгарень Києва».

Крім того, видавництво матиме власний сайт, який відкриють вже за кілька тижнів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ