Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

В Україні відсьогодні горілка подорожчала майже на третину

З сьогоднішнього дня набрала чинності постанова Кабінету міністрів України про підвищення мінімальних роздрібних цін на горілку та іншу алкогольну продукцію, що містить спирт. Мінімальна ціна пляшки горілки становитиме 69,8 грн, кріпленого вина і вермуту – 42 грн, виноградного сухого вина - від 33 грн.

Згідно з постановою уряду №828, роздрібні ціни на лікеро-горілчані вироби підвищено на 27,1-27,86%, на віскі, ром і джин – на 37-63%, на коньяк (бренді) – на 24-27%, вина – на 22,2-55,6%. Таким чином, мінімальна ціна пляшки горілки становитиме 69,8 грн, кріпленого вина і вермуту – 42 грн, виноградного сухого вина - від 33 грн.

«Мінімальна роздрібна ціна пляшки горілки 0,5 літра з 40-відсотковим вмістом спирту підвищена до 69,8 грн з 54,9 грн. Це пов'язано з тим, що введена у вересні 2015 року мінімальна ціна на горілку не відповідала витратам виробників на виробництво і реалізацію продукції. Ставки акцизів на горілку і лікеро-горілчані вироби підвищилася на 50%, на вина з додаванням спирту – на 100%. Зросли в ціні й інші складові», - йдеться в пояснювальній записці до постанови.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів у кінці серпня запропонувало підвищити мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Мінімальні гуртові та роздрібні ціни на алкоголь були встановлені в 2008 році. Експерти стверджують, що таке цінове регулювання допомагає уникнути поширення неякісної продукції на ринку. В асоціації «Укргорілка» неодноразово наголошували на необхідності підвищити мінімальні роздрібні ціни, оскільки вони не відповідають нинішньому рівню витрат на виробництво якісного алкоголю. Діюча мінімальна роздрібна ціна на пляшку горілки 0,5 л становила 54,9 грн, вина в скляній тарі об'ємом 0,7 л – 27 грн.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ