Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні за тиждень на кір захворіли понад тисяча людей

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за 27-й тиждень 2018 року на кір захворіли 1021 людина – 416 дорослих і 605 дітей. Це на 9% більше, ніж минулого тижня. Повідомили в МОЗ.

З початку року на кір захворіли 25 008 людей – 10 085 дорослих і 14 923 дитини.

Найбільше людей захворіли на кір у Львівській (всього 4412 людей: 1377 дорослих і 3035 дитина), Закарпатській (всього 2840 людей: 521 дорослий і 2319 дітей), Івано-Франківській (всього 2534 людей: 728 дорослих і 1806 дітей), Одеській (всього 1968 людей: 968 дорослих і 1000 дітей), місті Києві (всього 1777 людей: 1092 дорослих і 685 дітей) та Тернопільській (всього 1263 людини: 487 дорослих і 766 дітей) областях. 

Всього з початку року від ускладнень кору померло дванадцять людей: восьмеро дітей і четверо дорослих.

Нагадаємо, що у  Міністерстві охорони здоров’я України затвердили  Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику.

Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Зокрема, йдеться про поширення захворюваності у групах, що проживають у спільному просторі (військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти), а також серед освітян і медиків.

Відповідно до зазначеного наказу впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони);

студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Для проведення імунізації цих груп дорослих в Україні вакцини є в наявності, станом на 5 липня 2018 року в Україні наявні 796 тисяч доз вакцин.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина “Пріорикс” виробництва “Глаксо Сміт Кляйн”, вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно.

Нагадаємо, що кір – небезпечне і дуже заразне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистити від хвороби може тільки вакцинація.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ