Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Україні зафіксували перший випадок зараження підвидом штаму «Кракен»

У Сумах зафіксували перший випадок зараження новим підвидом штаму «Omicron» XBB.1.5, або «Кракен».

Хвора людина не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу. Про це інформує пресслужба МОЗу.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, XBB.1.5 не має специфічних мутацій, які б могли робити його більш небезпечним, ніж інші субваріанти. Однак порівняно з попередніми штамами, XBB.1.5 найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

На своєму засіданні 5 січня технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що цей штам може сприяти збільшенню рівнів захворюваності. Також він доволі швидко заміщує стандартний варіант «Omicron», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1 % на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні).

З 22 жовтня минулого року  по 11 січня у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних підвидом штаму «Кракен». Більшість із випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %).

У Мінохорони здоров'я нагадують, що вакцинація є головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ