Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні затверджено порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів

В Україні затверджено порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів: сміттєпереробних заводів, полігонів, установок.

7 листопада  Уряд затвердив порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів. Для визначення впливу сміттєобробних об’єктів на довкілля та вжиття заходів для його зменшення, українські підприємства здійснюватимуть такий моніторинг, зокрема, вимірюватимуть показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунту, шумового забруднення тощо. Зібрану інформацію надаватимуть державі для прийняття управлінських рішень.

Порядок моніторингу об’єктів оброблення відходів розроблено у рамках реформи системи управління відходами в Україні. Документ відповідає положенням трьох європейських директив:

    • 2008/98/ЄС від 19 листопада 2008 року про відходи;
    • 1999/31/ЄС від 26 квітня 1999 року про захоронення відходів;
    • 2010/75/ЄС від 24 листопада 2010 року про промислові викиди (інтегрований підхід до запобігання забрудненню та його контролю).

Моніторинг об’єкта оброблення відходів полягає у здійсненні спостережень за станом довкілля, за змінами хімічної або фізичної характеристики викидів, скидання, споживання, еквівалентних параметрів або технічних заходів на території, на якій він розташований.

Результати вимірювання показників стану атмосферного повітря, підземних та поверхових вод, ґрунту, шумового впливу не повинні перевищувати допустимі рівні та вміст забруднюючих речовин або гранично-допустимі концентрації хімічних та біологічних речовин, які встановлені законодавством щодо кожного компонента довкілля.

Суб’єкт моніторингу, який експлуатує об’єкт оброблення відходів, на якому здійснюються операції з термічного оброблення відходів, та має намір отримати дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів, повинен розробити та затвердити План моніторингу та подати його разом з переліком документів та заявою про отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів до Міндовкілля.

План моніторингу є окремим документом або частиною інструкції з експлуатації об’єкта оброблення відходів, який розробляється та затверджується суб’єктом моніторингу відповідно до Правил технічної експлуатації установок спалювання відходів та установок сумісного спалювання відходів, затверджених Міндовкілля.

Суб’єкт моніторингу, який експлуатує об’єкт оброблення відходів, на якому здійснюються операції з відновлення або видалення відходів, зобов’язаний здійснювати моніторинг на підставі розробленої та затвердженої ним Програми моніторингу.

Програма моніторингу є окремим документом або частиною інструкції з експлуатації об’єкта оброблення відходів, який розробляється та затверджується суб’єктом моніторингу відповідно до Правил технічної експлуатації полігонів, припинення експлуатації, рекультивації та догляду за полігонами після припинення їх експлуатації або Правил технічної експлуатації об’єктів оброблення відходів, затверджених Міндовкілля. Такі програми суб’єкти господарювання розроблятимуть щороку та подаватимуть на затвердження до Міндовкілля. 

Для проведення якісного моніторингу компонентів довкілля, визначення впливу сміттєобробних об’єктів на довкілля та вжиття заходів для його зменшення, українські підприємства у сфері управління відходами повинні знайти відповіді на наступні запитання:

    1. Як  визначити вплив сміттєобробних об’єктів на довкілля та які заходів  вжити для його зменшення?
    2. Як розробити заходи для зменшення впливу сміттєобробних об’єктів на довкілля? 
    3. Які підприємствe розробити План моніторингу та хто повинен мати Програму моніторингу? 
    4. В які терміни розробляються Плани та Програми моніторингу компонентів довкілля?
    5. Хто може проводити інструментальні дослідження компонентів довкілля?

«Фахівці Компанії «Центр ЛТД» допоможуть вам із пошуком відповідей на вищезазначені запитання, а також готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого підприємства у питаннях управління відходами, здійснення моніторингу та допоможуть з розробкою Планів та Програм моніторингу.
Кваліфікований персонал лабораторії з  використанням сучасного обладнання та  європейських методик вчасно та з високою точністю виконає хіміко-токсикологічні та мікробіологічні дослідження компонентів довкілля. Контакти для надання індивідуальної пропозиції +380 67 281 36 40, [email protected]
З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ