Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В українських ВНЗ кількість бюджетних місць на бакалаврат зросте майже на тисячу

Кабінет міністрів України затвердив обсяги державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2019 році.

Про це повідомили у прес-службі міністерства освіти та науки, передає УНН.

Так, цьогоріч на 899 місць зросло держзамовлення для бакалаврів, адже відповідно збільшилась і кількість випускників шкіл.

"Як і попередні роки, під час формування держзамовлення ми продовжуємо передусім орієнтуватися на потреби ринку праці. За нашим поданням Мінекономіки цьогоріч збільшило замовлення на інженерні спеціальності, а також спеціальності природничо-математичного циклу. Аналіз ринку праці свідчить, що фахівці з цією освітою є не тільки затребуваними, але й добре оплачуваними. Тобто вже після завершення навчання випускник зможе швидко працевлаштуватися і заробляти реальні кошти. Також збільшується й кількість бюджетних місць для підготовки вчителів. Водночас ми зменшуємо замовлення на так звані кон’юнктурні спеціальності, наприклад, зменшено кількість бюджетних місць для підготовки політологів та фінансистів", — повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Найбільша зміна в держзамовленні цього року відбулася за освітнім ступенем "Магістр" для вступників на основі диплома бакалавра. Порівнюючи з минулим роком кількість таких місць скоротилася на 11%. Це зумовлено зменшенням кількості випускників вишів, які здобули ступінь бакалавра у 2019 році, пояснили у міністерстві.

Загалом же цього року за всіма освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр/магістр медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування/магістр/молодший спеціаліст), на аспірантуру та докторантуру державне замовлення складає 182 тис. 567 місць. З них 161 тис. 794 місця – замовлення на підготовку фахівців за денною формою навчання.

Нагадаємо, уряд зменшив обсяг держзамовлення на підготовку фахівців у 2019 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ