Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В УКУ з доповіддю виступить московський дисидент Микола Муратов

У понеділок, 24 березня, в УКУ з ініціативи Інституту історії Церкви відбудеться науковий семінар "Комітет захисту Української Католицької Церкви у боротьбі за її легалізацію наприкінці 1980-х років". Доповідачем на семінарі буде гість УКУ з Москви, член Української Гельсінкської групи Микола Муратов.Про це сьогодні, 21 березня, „Гал-info” повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків Українського Католицького Університету.
Микола Муратов – один із чільних діячів боротьби за легалізацію Української Греко-Католицької Церкви у 80-х роках минулого століття. Він був серед тих російських дисидентів, які, маючи широкі зв’язки з іноземними журналістами, передавали на Захід дисидентську літературу та документи. Маючи юридичну освіту, він на запрошення голови створеного 1987 року Комітету захисту УГКЦ, правозахисника, в’язня сумління Івана Геля долучився до Комітету як юрисконсульт. Діяльність Комітету була спрямована на поширення ідей відновлення УГКЦ серед населення та домагань легалізації Церкви перед партійно-державними органами. У грудні 1987 р. Муратов увійшов також до складу Української Гельсінкської групи, працював поряд зі іншими над підготовкою Декларації принципів УГГ.
За словами голови Комітету захисту УГКЦ, помешкання Муратова в Москві стало своєрідною штаб-квартирою і готелем для всіх українців, пов’язаних із Комітетом, та владик і духовенства нашої Церкви. Саме тут відправляли Архієрейську Літургію напередодні голодування вірних УГКЦ 1989 року в Москві на Арбаті з вимогою легалізувати підпільну Церкву. Саме тут відбувалася відома прес-конференція, де журналісти провідних світових ЗМІ та інформагенцій почули живі свідчення про трагічну історію УГКЦ і її протистояння спробам цілковитого знищення. "Завдяки Миколі Муратову учасники голодування мали в Москві підтримку в середовищі російських дисидентів”, – каже Іван Гель.
„Постать Миколи Муратова була дуже цінна для Комітету захисту УГКЦ, – розповідає Іван Гель. – Він усіляко допомагав Комітетові в його діяльності. За сприяння М. Муратова я познайомився з Д. Шустером – помічником тодішнього Держсекретаря США з прав людини. Пізніше, 1988 року, саме пан Шустер під час візиту до Москви президента Сполучених Штатів Рональда Рейгана влаштував мені, Михайлові Гориню та В’ячеславові Чорноволу зустріч із Держсекретарем США Шульцом, якому ми представили українські національні й церковні проблеми".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ