Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Яворові католицьке Різдво об’єднало людей різних віросповідань

Рівно опівночі, із 24-го на 25 грудня, в місті Яворові Львівської області, в костелі святих апостолів Петра і Павла розпочалася Різдвяна меса, на яку прийшли не лише римо-католики, а й люди інших віросповідань, серед яких були діти та молодь.
Фото Людмила Шубіна.

Як передає власкор Гал-інфо, святочне Богослужіння відправив римо-католицький ксьондз Марек Нєдзвєцький за участі священика УГКЦ, отця Олега Тишкуна.

У Богослужінні, яке відбувалося польською та українською мовами, взяли участь, зокрема, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, заступник міського голови Яворова, лідер молодіжного руху на Яворівщині Ігор Грабовський, голова Яворівського осередку польської культури Львівщини Софія Міхневич, сестри-монахині Згромадження святої Дороти та сестри-василіанки місцевого монастиря УГКЦ.

Цієї святкової ночі яворівчани найперше молитовно прохали у Всевишнього миру та злагоди для України, добробуту та здоров’я кожній родині. Відтак, подававши один одному руки, вітали словами: «Христос народився! Славімо Його», «Христос посеред нас» та побажаннями: «Мир вам!».

У проповіді настоятель костелу святих апостолів Петра і Павла, ксьондз Марек побажав присутнім спокою та злагоди в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров’я та всіх благ.

Опісля святочної літургії в костелі святих апостолів Петра і Павла міста Яворова учасники цієї духовної події дружно поколядували українською та польською мовами.

У коментарі власкорові Гал-інфо ксьондз Марек наголосив, що йому вельми приємно бачити у цей світлий день, коли у світ з любов’ю увійшов Ісус Христос, що в костел завітали також яворівчани – прихожани інших церков. Адже, – з його слів, – у нас немає поділів на національності, конфесії, тут приймаємо й пригортаємо усіх до Пресвятого Серця Ісуса.

А голова Яворівського осередку Товариства польської культури Львівщини Софія Міхневич додала, що яворівські римо-католики ревно бережуть свої традиції, а діти – з малих років ходять в костел, щоб долучатися до релігії та зростати духовно багатими.

«Наші сестри-монахині в Домі «Іскра любові», влаштовуючи благочинні заходи, дозвілля дітей, ходи Миру ніколи не запитують, хто якої національності чи віросповідання. Яворівські римо-католики беруть участь в святкуваннях і греко-католиків, і православних. Ксьондз Марек служить Богослужіння у дні державних та релігійних свят пліч-о-пліч зі священиками інших церков Яворова.

За історичними джерелами, вперше в костелі святих апостолів Петра і Павла, що в місті Яворові Львівської області, розпочали Богослужіння ще 379 років тому. Храм було зведено коштом Пилипа Риковського. Із цих майже 4 століть випали роки тоталітарного режиму, який використовував історичну споруду костелу – як склад. Однак кожних Різдва та Великодня, опівночі, люди потай ходили під храм молитися. із настанням Незалежності України костел Яворівською міською радою передано римо-католицькій громаді та реставровано. А декілька років тому, напередодні католицького Різдва ми відкрили й освятили під костелом пам’ятник Блаженному Йоану Павлу ІІ», – зазначила Софія Міхнєвич.

Довідка Гал-інфо.

За історичними джерелами, Яворівський римо-католицький костел святих апостолів Петра і Павла побудовано в 1640-их роках. Профінансував це спорудження Пилип Риковський. Храм виглядає скромно та лаконічно.

1682 року костел освятив Яцек Сієнцицький – холмський латинський єпископ.

1807 року при реконструкції храму було побудовано невисоку вежу, що прикрашала фронтон костелу.

За радянських часів костел використовували за склад, і храм потроху занепадав.

1945 року Україну покинув останній плебан (латинський парох) Болеслав Голуб, який емігрував у Польщу. Святиню повернули віруючим в 1990 році.

1994 року було споруджено нову дзвіницю, того ж року закуплено 3 нових дзвони.

1 липня 2006 року кардинал М. Яворський освятив повернений та відремонтований костел.

2009 року волонтери-студенти з Італії впорядкували подвір'я біля храму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ