Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Яворові воїни легендарної Королівської бригади вшанували пам'ять бойових побратимів

Учора, 5 грудня, в місті Яворові Львівської області, у солдатському клубі 24 окремої механізованої бригаді імені Короля Данила відбулися урочистості з нагоди Дня Збройних сил України – за участі особового складу цього одного з найкращих в Сухопутних військах, легендарного з’єднання, яке з перших днів війни на Сході мужньо боронить територіальну цілісність та незалежність держави.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
1/2

Як повідомив власкор Гал-інфо, присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, які полягли смертю хоробрих на Сході, заплативши за любов до Батьківщини та вірність присязі народові України життям.

Комбриг, Народний герой України, підполковник Валерій Гудзь вручив нагороди найкращим воїнам від Президента України Володимира Зеленського, військових відомств – за мужність та відвагу в захисті незалежності та територіальної цілісності України. Військовослужбовців із Днем Збройних сил України привітали, зокрема, голова Яворівської районної ради Володимир Сичак, заступник голови Яворівської РДА Назар Сойко, секретар Яворівської міської ради, яка виконує обов’язки мера, Ольга Созанська, які удостоїли найкращих воїнів, серед яких були жінки, Грамот та Подяк.

Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
1/2

«Ми горді того, що можемо стояти поруч зі справжніми героями, які, не роздумуючи, відстоюють право своєї держави на свободу та незалежність та з честю виконують свій патріотичний обов’язок. Вірю так, як і ви, що наступну річницю Дня Збройних сил України ми будемо відзначати в мирі та спокої», – наголосив голова Яворівської районної ради Володимир Сичак.

Урочисту академію обрамив українськими мелодіями військовий оркестр 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила (диригент Андрій Созанський).

Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
1/2

А понад сотню школярів з Яворівщини, переможців районного етапу конкурсу «Сурми звитяги» подарували воїнам концертну програму під гаслом «Пам’ять про героїв».

Уперше в нагородженні талановитих дітей та їхніх наставників взяв участь Народний Герой України, комбриг Валерій Гудзь.

З його слів, ця концертна програма, яка розкриває героїчний шлях національно-визвольної боротьби українського народу в ХХ столітті, показує пісенну спадщину Революції Гідності, а також підтримує і прославляє бойовий дух наших воїнів на фронті, – розчулила військовослужбовців Королівської бригади.

Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
Фото Людмила Шубіна.
1/2

Довідка Гал-інфо.

У 2004 році 24 ОМБР визнана найкращою бригадою в західному оперативному командуванні, а 2005 року Міністр оборони України назвав бригаду найкращим підрозділом Сухопутних військ Збройних Сил України.

Бригада брала участь у миротворчих місіях, у командно-штабних навчаннях «Артерія 2007», «Взаємодія 2010», а також у міжнародних навчаннях «Щит миру» в рамках спільної програми України і НАТО – «Партнерство заради миру».

Під час війни на Сході України у 2014 році на базі 24 ОМБР утворені кілька «важких» батальйонних тактичних груп. На початку березня кістяк бригади на основі 1 механізованого батальйону вибув на схід України. У травні підрозділ прибув до зони проведення антитерористичної операції, та був задіяний в районі Слов’янська, Красного Лиману і Краматорська.

Під час боїв у районі Слов’янська особовий склад бригади зазнав перших втрат – 19 червня 2014 в боях під Ямполем та Закітним Донецької області загинули сім військовослужбовців бригади, серед яких був командир батальйону Ігор Ляшенко. Далі було звільнення Сіверська, а потім – Луганщина, взяття Лисичанська та рух на Луганськ.

Восени 2014 року 2 батальйон бригади вів бої в районі Бахмутської траси: за 32 блокпост, а згодом – 31, 29 в районі Кримського і Трьохізбенки. За місяць загинуло щонайменше десятеро бійців.

Загалом на Сході загинуло понад 130 воїнів 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила.

13 жовтня 2018 року, напередодні Дня захисника України, в 53 військовому містечку Яворова відкрили Меморіал пам’яті полеглих за Україну воїнів 24 окремої механізованої бригади імені Короля Данила. Виступаючи під час відкриття та освячення Меморіалу пам’яті своїх бойових побратимам командувач військ оперативного командування «Захід», генерал-лейтенант Олександр Павлюк, якого на фронті бійці за батьківське ставлення охрестили – «Батя», подякував 24 окремій механізованій бригаді за мужність, героїзм, вірність присязі народові України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ