Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Венеціанська комісія: Закон "про партійну диктатуру" треба переглянути

Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) на своєму засіданні в суботу ухвалила рішення щодо законодавчої норми, яка дозволяє партіям "підчищати" партійні списки вже після виборів.

Європейська правда має в розпорядженні заключні положення рішення, схваленого комісією на засіданні у Венеції.

Як відомо, зміни до закону "Про вибори народних депутатів", що більше відомі як "закон про партйну диктатуру", були ухвалені парламентом в лютому і стали частиною домовленостей про ротацію уряду. Вони не мали достатньої підтримки в сесійному залі і були підтримані після 20 провальних голосувань. Після чого ключові парламентській партії, в тому числі БПП та Фронт Змін, провели з’їзди для зміни своїх виборчіх списків зразка 2014, викресливши х них небажаних кандидатів

У Венеціаньській комісії наполягають, що така практика не відповідає європейським стандартам.

ВК нагадала, що кілька років тому вже давала висновок щодо конституційних положень про "імперативний мандат" і тоді також визнала дану норму недемократичною.

"У відповідності до своїх попередніх коментарів щодо Конституції, Венеціанська комісія вважає, що надання партіям таких повноважень суперечить міжнародним стандартам і де-факто позбавляє громадян (електорат) здійсненого ними вибору, бо партія сама обирає хто з учасників списку має бути обраний.

Право партій прибирати кандидатів зі свого списку після того, як вибори вже відбулися... має бути переглянуте і приведене у відповідність до європейських стандартів", - йдеться у висновках "Венеціанки".

Необхідно зазначити, що висновки Венеціанської комісії не є юридично зобов’язуючими для України, однак в разі, якщо Київ проігнорує висновки ВК, це викличе претензії з боку західних партнерів.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ