Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Венеційська комісія опублікувала висновок до українського законопроєкту про перехідний період

Венеційська комісія опублікувала свій висновок щодо українського законопроекту “Про основи державної політики перехідного періоду” на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, а також Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.
Венеціанська комісія, фото - Deutsche Welle

Про це інформує УНН.

Як вказали у Комісії, передбачається, що проєкт закону ще буде доповнений більш конкретними правовими актами, деякі з яких прямо згадані в законопроекті.

"Як наслідок, цей рамковий текст включає багато досить загальних і розпливчастих положень. У деяких випадках ці положення є радше політичним орієнтиром, ніж нормативно-правовим актом. Той факт, що імплементаційного законодавства ще не існує, ускладнює оцінку законопроєкту", - зазначили у Венеціанці.

Загалом Венеційська комісія наголошує на "важливості забезпечення відповідності законопроєкту і будь-якого майбутнього імплементаційного законодавства до чинної правової бази, Конституції і міжнародному праву".

"До того ж слід уникати створення правового вакууму через скасування існуючих правових актів, зокрема, що стосуються Автономної Республіки Крим та міста Севастополя", - додали у Комісії.

При цьому зазначається, що Венеційська комісія розуміє зусилля української влади щодо створення єдиної та всеосяжної правової бази щодо перехідного періоду. Згідно з висновком, проєкт зазначає, що ці межі значною мірою базуються на усталених засадах міжнародного права і що вони враховують потреби вразливих груп населення.

Водночас дещо у проєкті Венеційська комісія розкритикувала. Так, у Венеціанці зауважили, що оцінка законопроєкту "ускладнюється тим фактом, що він спрямований на кілька різних проблем, що виникають з поточної ситуації, з урахуванням майбутніх (невизначених) подій". 

"До законопроєкту внесені визначення термінів, які не завжди збігаються з відповідними термінами, що використовують у міжнародному публічному праві. Особливо це стосується центральних термінів "перехідний період" та "перехідне правосуддя". Ці визначення є доволі вузькими, і в них використовується односторонній підхід до перехідного періоду", - заявили у Комісії і додали, що поняття слід розширити. 

Також у коментарі Венеційської комісії вказується, що кілька інших положень безпосередньо регулюють концепції, відомі з міжнародного публічного права, такі як, до прикладу, відповідальність держав. У Венеціанці при цьому нагадали, що окремі держави не можуть змінювати значення таких концепцій в односторонньому порядку.

"Визначення цих понять слід вилexити або пояснити, що вони відображають українське розуміння міжнародного права", - зауважили у Комісії.

У висновку також подали низку конкретних рекомендацій щодо подальшого вдосконалення проєкту, зокрема:

  • переглянути положення про відповідальність за кримінальні злочини, вчинені у зв'язку з тимчасовою окупацією, відповідно до міжнародного права;
  • внести зміни до положень про люстрацію відповідно до міжнародних стандартів;
  • переглянути положення про забезпечення права на встановлення істини, щоб переконатися, що вони спрямовані на встановлення істини щодо всіх порушень, а не тільки тих, що вчинені певними конкретними суб'єктами;
  • передбачити, зокрема, адекватні адміністративні процедури для реєстрації актів цивільного стану, які були здійснені на тимчасово окупованих територіях, і переглянути підхід щодо визнання академічних сертифікатів, ступенів і звань, виданих на цих територіях;
  • відобразити в законопроєкті особливий конституційний статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ