Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Верховна Рада змінила умови держзакупівель

Верховна Рада України прийняла Закон "Про здійснення державних закупівель". За його прийняття проголосували 245 депутатів: 156 від Партії регіонів, 50 - від БЮТ, 10 - НУНС, 27 - КПУ, 2 позафракційні. Не голосувала фракція Блоку Литвина, повідомило видання ЛIГАБiзнесIнформ.

Закон встановлює правові та економічні підстави здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Він застосовується до всіх замовників і закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а робіт - 300 тисяч гривень.

 

Державне регулювання і контроль у сфері закупівель здійснюють Уповноважений орган (Міністерство економіки, де передбачається створити окремий структурний підрозділ) та інші органи згідно з їхньою компетенцією.

 

Контроль у сфері закупівель, у разі наявності відповідних запитів.

 

Законом передбачено, що з метою розгляду скарг при Міністерстві економіки створюється і діє орган оскарження, який формується на основі паритетної участі представників державних органів і незалежних фахівців з питань державних закупівель у складі 14 осіб, з яких не менше третини повинні бути з вищою юридичною освітою.

 

Строк повноважень членів органу оскарження становить 3 роки.

 

Прийняття закону викликало неоднозначну реакцію в залі. Бютівець Олег Ляшко заявив, що він повертає корупцію в тендерній сфері. Його підтримав нунсівець Віктор Бондар. "Я не розумію позиції Партії регіонів. Ваш кандидат заявив, що буде викорчовувати корупцію. Чому саме зараз ви приймаєте цей закон, щоб його підписав президент Ющенко, а не президент Янукович?", - спитав депутат.

 

"Ви ґвалтуєте Верховну Раду - примушуєте порушувати регламент розгляду питання, оскільки не хочете, щоб ваш президент брав на себе цю ганьбу", - додав Бондар.

 

Комуніст Петро Симоненко разом з тим звинуватив нинішній уряд у тому, що 2 роки подавав закон про заміну тендерної палати, а голосування в Раді назвав "боротьбою двох кланів". Комуністи проголосували за закон.

 

Ліга

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ