Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Від початку року на Львівщині від чадного газу загинули більше людей, ніж торік

Найчастішими випадками під час виникнення пожеж є отруєння чадним газом. Загалом на Львівщині від початку року трапились 59 таких випадків, постраждали 141 людина, з яких 49 – діти. Загинуло ж 13 осіб, а це вищий показник, аніж за увесь 2021 рік.
Фото: Факти ICTV

Про це інформує пресслужба ЛОВА.

Повідомляється, що напередодні у Червоноградському районі в одному з приватних будинків виникла пожежа. Внаслідок нещасного випадку постраждали три людини, які отруїлись продуктами горіння. 

До місця події одразу ж виїхали рятувальники. У той момент дах будівлі уже був охоплений вогнем. Завдяки злагодженим та професійним діям рятувальників займання ліквідували.

Власника будинку та його дружину ушпиталили у середньому ступені важкості до Сокальської міської лікарні. Їхній 21-річний онук від медичної допомоги відмовився.

У пресслужбі ЛОВА нагадують, що чадний газ неможливо відчути або побачити, оскільки він не має ні смаку, ні запаху, ні кольору. На його присутність можуть вказувати кіптява, задимленість, жовтий колір полум’я.

У переліку симптомів отруєння: запаморочення, головний біль, пришвидшене серцебиття, почервоніння обличчя, загальна слабкість, нудота, іноді блювота. В окремих випадках – смерть.

Щоб уникнути отруєння чадним газом забороняється:

  • перебувати тривалий час у приміщенні, де працює газова колонка або котел;
  • опалювати квартиру за допомогою газової плити або духовки;
  • готувати їжу при одночасній роботі всіх увімкнених конфорок газової плити;
  • обігрівати приміщення за допомогою печі, в якій є щілини;
  • закривати заслінку печі, поки триває процес горіння;
  • залишати розтоплену піч без контролю (на ніч);
  • тривалий час перебувати в гаражі, якщо увімкнений двигун автомобіля та зачинені всі вікна і двері;
  • виконувати самостійно будь-які роботи з газовими та вентиляційними системами і пристроями.

Натомість необхідно:

  1. не менше, ніж раз на 3 місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою листочка паперу або полум’я свічки);
  2. не менше, ніж раз на рік запрошувати представника компанії-постачальника газу для контролю стану газової колонки, котла та плити;
  3. вимагати від балансоутримувача будинку здійснювати профілактичні огляди димоходів не менше, ніж один раз на рік (для димоходів опалювальних печей, газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно. Для обладнання, яке працює постійно, – двічі на рік);
  4. регулярно провітрювати квартиру.

Щоб вберегти себе та своїх рідних від отруєння чадним газом, можна встановити в помешканні побутовий датчик-сигналізатор чадного газу.

У разі отруєння чадним газом необхідно вивести постраждалого з приміщення на свіже повітря, викликати швидку. За відсутності дихання здійснити штучне дихання, а за відсутності ритмічної серцевої діяльності – непрямий масаж серця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ