Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відбулась львівська прем’єра українського документального фільму "1944"

Львів вшанов 75-ту річницю депортації кримських татар. Учора, 8 травня, в арт-центрі "Дзиґа" (вул. Вірменська, 35) відбувся допрем’єрний показ українського історичного документального фільму "1944", виробництва кінокомпанії «Fresh Production Group», за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

У фільмі режисерів Фатіми Осман та Юнуса Паші історію депортації розповідають люди, які безпосередньо її пережили.

"Сьогодні дуже не простий день для нашої історії, історії України, бо Крим завжди був, є і буде українським. Сьогодні, коли ми мали загальнонаціональну хвилину мовчання і інші заходи, ми багато говорили про те, що кожен хоче повернутись до Криму. Я вірю, що кожен повернеться, кожен зможе поїхати. Є одна важлива річ — за це треба боротись. Ми сьогодні живемо в часі інформаційної пропаганди, глобальної світової пропаганди, тому всі ці події мають дуже велике значення. Кожна людина, кожна думка, участь людини, не байдужість має дуже велике значення. Цей фільм покликаний цей сильний дух усіх, кому не просто в Криму, хто продовжує боротись, усіх, хто був свідками тих жахливих подій, нам передати. Кожна дія важлива, бо в синергії цих дій і є рушійна сила, яка все може змінити. Дякую колегам, які несуть віру в нашу країну", — зазначив перед початком перегляду фільму заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Нагадаємо, сьогодні зранку на площі Ринок реквіємом та хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв депортації кримських татар, а також презентували виставку картин кримськотатарського художника, й організували флешмоб "Крим-Україна-Європа". Окрім того, біля Центру туристичної інформації відкрили символічний вуличний знак до пам’ятної дати — напис "площа Ринок, 1" трьома мовами, в тому числі кримськотатарською.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ