Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Відбулася IX Всеукраїнська проща медиків до Страдчу

Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
Фото - пресслужба ЛМР.
1/6
12 червня відбулася IX Всеукраїнська проща медиків до Страдчу. У програмі була Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ-помічник Стрийської єпархії УГКЦ Владика Богдан Манишин у співслужінні із собором священників, розповідь про Страдецьку гору від пароха храму Успення Пресвятої Богородиці на Страдецькій горі о. Івана Колтуна, а також Хресна Дорога. До події чисельно долучилися не лише медичні працівники, але й капелани. Про це інформує пресслужба ЛМР.

У проповіді Владика Богдан підкреслив, що Христос також є лікарем, бо Він зціляє, а  у стражданні єднаємося із Христом. Водночас, єпископ додав, що вірою ми відповідаємо на дар зцілення. І тому дуже важливо не нарікати, бо це перший крок до зради.

“Ісус на хресті не нарікав, не дивився на свої рани і не казав, як Йому боляче. Всі це бачили. Він дивився на свою Матір, яка не відбирала від Нього терпіння, але лучила їх разом з Ним. Коли Ісус стає перед людським терпінням, то або визволяє людину, або входить у ці терпіння і їх освячує. І нам дуже важливо навчитися не нарікати, а дякувати Богові за все. Тому що, нарікання – це перший крок до зради. У кожному терплячому наша Свята Церква вчить бачити люблячого Христа. Бо ласку благословити має більше той, хто більше перетерпів”, — сказав Владика Богдан.

Голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я с. Севастіяна (Карвацька) підкреслила, що сьогодні своїм ризиком, своєю жертвою та життям, медики рятують Україну. Адже у час війни та пандемії, саме вони – на передовій.

“Звідки взяти сили, щоб могти відповідати на виклики часу? Не зламатися? Не огрубіти у своїй поведінці. Відповідь на поверхні: слухати Слово Боже, його зберігати і виконувати. Тільки тоді життєві бурі не зможуть нас здолати у цій важкій боротьбі. Саме тому, наша  Комісія працює над тим, щоб організувати працю медичних капеланів,відкрити для медиків можливості духовної реабілітації  через проведення спеціальних курсів, семінарів та інших програм. Проводить духовні вправи та реколекції для медичних працівників та  всілякими способами сприяє зміцненню особистої віри, яка може стати непохитною міццю та основою професії лікаря чи будь-якого працівника медичної галузі. Віра без діл мертва. Тому УГКЦ не може залишитися осторонь потреб нашого народу та медицини. Наша Церква діяльно долучилася  до просвітницької діяльності, щодо запобігання поширення пандемії COVID-19. Взяли участь у поширенні та придбанні необхідних медичних засобів мірою своїх можливостей. Окремою сторінкою було старання про закупівлю та розподіл медичних концентраторів, особливо для хворих, які перебувають після ковіду вдома”, – підкреслила сестра Севастіяна.

Долучився до спільної молитви і директор департаменту “Адміністрація міського голови” Євген Бойко,  який від імені міського голови Львова відзначив медичних капеланів о. Олександра Руденка та о. Тараса Рисея монетами Короля Данила Галицького. А медиків удостоїли подяками. Зокрема, директора Львівського медичного коледжу післядипломної освіти Лесю Вовк, завідувача реанімації Центру легеневого здоров’я В`ячеслава Бондара, заступника головного лікаря Центру легеневого здоров’я Зеновія Наконечного, лікаря Лікарні швидкої допомоги Наталію Мотринець, лікаря-стоматолога, голову правління благодійного фонду “Із янголом на плечі” Ірину Плахтій.

“Потрібно віддати велику шану сестрі Севастіяні, чий великий внесок є у тому, що ми сьогодні тут зібрані. Бо коли тільки почалася епідемія, сестра Севастіяна як мотор, як генератор ставила завдання, питала, просила і ця  вся праця відображалася на людському здоров’ї. А навіть одне збережене людське життя – це велика цінність перед Богом. Тому, Вам, сестро, велика дяка. Тому що, окрім тієї духовної місії, яку Ви несете у своєму служінні, посвятивши себе Богові, Ви ще й докладаєте багато фізичних зусиль у цій місії, до якої Вас покликав Господь. Маю сьогодні місію подякувати лікарям. Ваша праця – Ваші зусилля перевели нас із червоної зони – у жовту, із жовтої – у зелену. Зважаючи на те, що Ви поклали багато зусиль, жертовності, здоров’я, прагну Вам подякувати”, — сказав Євген Бойко.

Слово до присутніх мали і медичні капелани, які духовно підтримують не лише медиків, але й пацієнтів. Зокрема, голова медичних капеланів Львівської Архиєпархії  о. Тарас Гадомський наголосив: “Ми зібралися тут, щоб вкотре засвідчити, що ми служимо життю: у медичному та духовному вимірах. Ми, як капелани, є з вами, медики, у ці непрості часи. Ми з вами є і  у каплиці у лікарні, і у палаті. Ми з вами сумуємо тоді, коли когось втрачаємо і радіємо тоді, коли когось рятуємо. Сьогодні хочу насправді від капеланів Львівської Архиєпархії, всіх, хто служить медично, подякувати за Вашу титанічну працю. Ми це бачимо і ми це доцінюємо і вам дякуємо”.

Звернувся до кожного з гостей Страдецької гори і парох храму Успення Пресвятої Богордиці у Страдчі, о. Іван Колтун, який пригадав, що вже невдовзі, 26 червня, буде Всеукраїнська проща до Страдчу, під час якої очолить моління Блаженніший Святослав.  Це буде особлива проща, адже цьогоріч відзначають 20-річчя беатифікації блаженних отця Миколи Конрада, дяка Володимира Прийми та 80-річчя від їхньої мученицької смерті.

Після спільної молитви та подяк, присутні мали змогу оглянути унікальні монастирські печери Страдецької гори, почастуватися перекускою та долучитися до Хресної Дороги, під час якої в особливий спосіб дякували за дар життя. Згодом медики мали час на спілкування та приватну молитву.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ