Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відбулася сесія з інклюзії Національної ради дітей та молоді

За участі уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби відбулася сесія з інклюзії Національної ради дітей та молоді.
Відбулася сесія з інклюзії Національної ради дітей та молоді

До сесії долучилися: міністр освіти і науки України Ганна Новосад, генеральний директор директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова, представники Міністерства юстиції України, міжнародної організації Lumos.

ʺСьогодні в українських школах навчається близько 17 тисяч дітей з особливими освітніми потребами. Для України це значне досягнення. Але ми маємо роз’яснювати, що таке інклюзія, маємо формувати у суспільстві сприйняття кожної людиниʺ, – зазначила Лариса Самсонова.

Представники Національної ради дітей і молоді вивчали законодавство України та тенденції розвитку інклюзії, аналізували міжнародний досвід інклюзивної освіти, ділилися власним досвідом і напрацюваннями, планували роботу з упровадження інклюзивного навчання у своїх школах. Крім того, учасники Національної ради працювали над стратегічним планом щодо популяризації інклюзії та впровадження її у школах. Також ішлося про важливість комунікаційної політики, проведення тренінгів для дітей і батьків. Свої напрацювання діти презентували міністру освіти.

ʺДіти – це справді ті, хто здатні допомогти провести зміни в системі освіти, зробити простір у школах безпечним і дружнім до всіхʺ, – вважає Ганна Новосад.

Зі свого боку діти та молодь наголошували, що важливою й цінною є кожна дитина, незалежно від того, якою вона народилася і яка на вигляд, – у кожного своя особливість і кожен потребує поваги.

Учасники сесії зазначали, що багато людей не готові сприймати несхожих на себе через незнання, невміння спілкуватися, страх. Тому надважливо вести роз'яснювальну роботу.

ʺМи маємо давати дітям можливість упроваджувати свої проекти. Маємо підтримувати їх та допомагати. У нас, дорослих, є досвід. Але в дітей часом є більше бажання та доброти. Діти вміють приймати інакшість, вони можуть навчити цього дорослих. І поступово ми зможемо зробити українські школи доступними для дітей з особливими освітніми потребамиʺ, – підсумував Микола Кулеба.

Довідка. Національна рада дітей і молоді, створена з ініціативи Миколи Кулеби, є консультативно-дорадчим органом, до складу якого входять 60 представників (лідери шкільного самоврядування та випускники інтернатних закладів з 25 регіонів України). Основними функціями й завданнями Ради є забезпечення участі дітей та молоді в ухваленні рішень влади, що стосуються захисту й реалізації прав дітей на державному, регіональному та місцевому рівнях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ