Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Відбулось перше засідання Ради з питань свободи слова

Як повідомили у прес-службі Глави держави, 14 листопада в Офісі Президента відбулося перше засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.
Відбулось перше засідання Ради з питань свободи слова

Учасники засідання заслухали інформацію представників Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ щодо проваджень, відкритих у зв’язку з погрозами журналістам ʺРадіо Свободаʺ та оприлюдненням їхніх персональних даних.

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Олександр Ковтун повідомив, що 6 листопада було відкрито кримінальне провадження на підставі інформації про те, що колишній перший заступник глави Адміністрації Президента Андрій Портнов вчинив дії, спрямовані на перешкоджання законній журналістській діяльності. За даними слідства, Андрій Портнов опублікував на своїй сторінці у месенджері ʺТелеграмʺ персональні дані водія знімальної групи ʺРадіо Свободаʺ, яка розслідує його діяльність. Склад правопорушення кваліфіковано за частиною 2 статті 171 та частиною 1 статті 345-1 Кримінального кодексу. У рамках розслідування допитано журналіста ʺРадіо Свободаʺ Михайла Ткача та водія автомобіля знімальної групи. Паралельно до Нацполіції надійшла заява представника Андрія Портнова про перешкоджання його професійній діяльності як журналіста та збирання конфіденційної інформації про нього. У зв’язку з цим відкрито кримінальне провадження за статтями 171 та 182 Кримінального кодексу.

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко наголосив, що розслідування цього провадження веде Головне слідче управління Нацполіції – центральний апарат цієї структури.

ʺЦе свідчить про достатню увагу, яку приділено органами досудового розслідування цьому випадкуʺ, – сказав Артем Шевченко.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту Анатолій Максимчук заперечив можливість запровадження кримінальної відповідальності за поширення дезінформації.

ʺНе йдеться взагалі про запровадження кримінальної відповідальності за розповсюдження недостовірної інформації. Так само не може бути будь-якої відповідальності за оціночні судженняʺ, – сказав Анатолій Максимчук.

Перший заступник міністра культури, молоді та спорту наголосив, що проти України ведеться інформаційна агресія, від якої необхідно захищатися.

ʺБезумовно, ми маємо знайти такі інструменти захисту, які не впливають на свободу слова, на чесні медіаʺ, – сказав він.

Також учасники засідання ухвалили регламент Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 6 листопада Зеленський створив Раду з питань свободи слова та захисту журналістів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ