Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Відбувся допрем’єрний показ фільму про блокпост на Дебальцівському напрямку

Сьогодні, 24 квітня, у Києві в кінотеатрі «Жовтень» за участі Голови Держприкордонслужби Петра Цигикала, Голови Держкіно Пилипа Іллєнка, творчої знімальної групи та військовослужбовців відбувся допрем’єрний показ повнометражного документального фільму «Перехрестя Балу».

Картина відображає події лютого 2015 року на ключовому блокпосту на Дебальцівському напрямку, а у її центрі – долі чотирьох українських воїнів, які разом з іншими бійцями героїчно тримали оборону. Стрічка присвячена світлій пам’яті капітана Ільгара Багірова (Балу), капітана (посмертно) В’ячеслава Семенова – командира відряджених на блокпост прикордонників, а також усіх захисників України, які полягли у боротьбі за незалежність та цілісність Батьківщини.

Картина створена Міжнародним продюсерським центром «Фор-Пост» на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Зйомки відбувалися за підтримки Державної прикордонної служби України та Збройних Сил України, а сам знімальний процес проходив в зоні проведення АТО, місцях дислокації та проживання героїв фільму, частинах та підрозділах ЗСУ і Держприкордонслужби України.

Переглянути картину також прибули більше 100 військовослужбовців, серед яких і учасники тих подій, і небайдужі громадяни.

Усі глядачі змогли побачити героїзм та самовідданість захисників України військовослужбовців Збройних Сил України (128 ОГПБр, 30 ОМБр, 14 ОМБр, 11 ОМпБ «Київська Русь») та Могилів-Подільського прикордонного загону, а також військові злочини представників російсько-терористичних формувань.

Як відмітили учасники знімального процесу, «Перехрестя Балу» зображає подвиг звичайних українців – залізничників, кухарів, таксистів. Щоб протистояти російській агресії вони стали не просто воїнами – самовідданими професіоналами, яких ворог називав спецназом НАТО. Майже на рівній, слабозахищеній території вони врились у рідну землю і як привиди виринали зі своїх укриттів, щоб один за одним гасити ворожі наступи.

Оскільки блокпост «Балу» опинився на непідконтрольній Україні території, російсько-терористичні війська змогли взяти його підступністю та обманом стягнувши важку техніку з інших ділянок після початку перемир’я, передбаченого другими Мінськими угодами, для відтворення батальних та побутових сцен на полігоні Оперативного командування Північ (смт. Гончарівське, Чернігівської області) були відтворені елементи інфраструктури блокпоста. У фільмі також використані кадри, зняті учасниками тих подій в реальній бойовій обстановці.

Прем’єра стрічки очікується 30 квітня в ефірі телеканалу ICTV.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ