Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Відновлення пам'яток і безбар'єрність - пріоритети Львівщини

У четвер, 7 вересня, на Львівщині перебував з робочим візитом тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Разом з начальником військової адміністрації Львівщини Максимом Козицьким вони відвідали два важливі об'єкти культурної спадщини в області.

Першою локацією став Жовківський замок - пам'ятка архітектури національного значення, яка потребує негайного відновлення. У 2021 році тут провели протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи в рамках програми президента України "Велике будівництво". Було відреставровано фасади вежі та дахових конструкцій. В одному з корпусів замку завершили реставрацію міжповерхового перекриття. Загальна сума виділених коштів становила 6,2 млн гривень.

Наразі реставрація замку зупинена через брак фінансування в умовах повномасштабної війни. Пан Карандєєв повідомив, що міністерство розглядає можливість продовження робіт на тих ділянках замку, які знаходяться в зоні ризику.

Другим об'єктом візиту стала Церква Пресвятої Трійці у Жовкві - пам'ятка архітектури національного значення та об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Минулого року храм також увійшов до переліку об'єктів програми "Велике будівництво". Тут провели зовнішні реставраційні роботи, замінили покриття даху, окремі дерев'яні елементи, підлогу та мощення. У 2023 році частково відновили внутрішнє оздоблення та встановили новий іконостас. Загальна вартість робіт склала 10,5 млн гривень.

Під час зустрічі сторони дійшли згоди, що необхідно докласти максимум зусиль для збереження пам'яток культури для майбутніх поколінь. Адже перемога втратить сенс, якщо після війни залишиться порожнеча.

Іншим важливим питанням є безбар'єрний доступ до закладів культури. Зокрема перша леді України Олена Зеленська постійно піднімає його в порядку денному. На Львівщині вже 1162 установи культури є доступними для маломобільних груп населення. 16 з них мають літературу шрифтом Брайля, 24 - аудіокниги. В Історичному музеї створено 58 тактильних таблиць з найвідомішими експонатами. Також заплановано створити тактильну копію скель у заповіднику "Тустань".

"Безбар’єрність - це не лише вимога цивілізованого світу, а й необхідність для держави, що веде війну за право жити вільно. Працюємо над тим, щоб Львівщина справді стала областю рівних можливостей для всіх", - зазначив Козицький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ