Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Завдяки піару та дріб'язковим проєктам Азербайджану та Socar довго вдавалось виглядати друзями України

Директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн прокоментував зближення азербайджанської компанії Socar з російським Газпромом.

Березень 2021 року. Українська влада фактично заблокувала роботу заправок Glusco (кажуть, що й досі належать «Роснафті») й постачання дизпального «Роснафти» (близько 50% ринку, імпортувались так званим нафтопродуктоводом Медведчука). Несподівано саме Socar підхопив мережу й контракт з «Роснафтою» на постачання дизелю. Згодом через інтриги у азербайджанській політичній верхівці від заправок державну компанію прибрали, завели туди приватні азербайджанські структури. Контракт на постачання російського дизпального теж перейшов приватним азербайджанським трейдерам, контрольованим азербайджанськими чиновниками (як і будь-який великий бізнес у цій країні). 

Літо 2021 року. Представник уряду Азербайджану відсутній на Кримській платформі. 

2021-2023 роки. Азербайджан фактично при підтримці рф повертає собі Нагорний Карабах. 

Осінь 2023 року. Нафтопереробний завод STAR у Туреччині підписує угоду з «Лукойлом» на постачання нафти. 

Літо 2024. Азербайджан не представлений на Саміті миру, організованому Україною. Мабуть, це єдина країна регіону, яка утрималась від участі в цьому заході.

Протягом 2022-2024 років Азербайджан утримується від військової підтримки України, дочірня компанія «Сокар Украина» реалізує лише локальні гуманітарні проекти. (Я колись писав, як указом Алієва нашим рятувальникам передали 27 т пального).

У своїх прес-релізах компанія жодного разу не використала слово «війна». 

Але через активний піар на масі дрібязкових проектів Азербайджану та Socar довго вдавалось виглядати друзями України.

Згадані азербайджанські трейдери, зокрема Coral Energy, винні українським контрагентам купу грошей з 2022 року. Ця контора протягом 2022-2023 років була активним трейлером російською нафтою та нафтопродуктами, через що, доводилось чути, у деякі країни менеджменту компанії їздити не рекомендують.

Сергій Куюн

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ