Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вклад львів’ян у перемогу над загарбниками

У Львові для армії виготовляють фортифікаційні споруди швидкого зведення. Український агробізнес більше бореться із чиновниками, аніж розвиває господарювання. США поставили в Україну наступну партію вугілля, а ЄБРР надасть кредити. «Газпром» заперечує судовий програш «Нафтогазу». Пекін економічно піднесеться, а Москва занепаде, опинившись під «ковпаком» у Мюллера.

МГК «Гарда» – фортифікаційна споруда швидкого зведення

Виробничо-комерційна фірма «Пліт» пропонує захисні споруди та комплекси для швидкого зведення укріплень, фортифікаційних захисних об’єктів, захисних сіток та іншого обладнання. Львів’яни розробили вже цілу серію габіонних конструкцій, які посилюють безпеку і збереження життя бійцям на полі бою, а також під час захисту важливих стратегічних об’єктів від нападів ворожих загонів.

Одною з найкращих таких розробок є мобільна габіонна конструкція «Гарда». Ця МГК призначена для укриття особового складу, спостереження та відсічі нападникам. Комплект виготовлений для компактного транспортування, містить елементи стін, елементи перекриття та амбразури, оптимізовані для цієї оригінальної конструкції. Для встановлення «Гарди» потрібний тільки ґрунт для заповнення конструкції, а час розгортання становить 2-4 години залежно від матеріалу засипки й кваліфікації особового складу.

У 2017 році чиновники більше шкодили агробізнесу, аніж допомагали

Андрій Мартин, заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України», висловив переконання, що головне досягнення агробізнесу в 2017 році – це збереження темпів зростання і нарощення обсягів виробництва попри хвилю аграрного рейдерства, а також непрогнозовану фіскальну політику із подальшим посиленням державного втручання.

Початок року приніс товаровиробникам погіршення ‒ від 1 січня уряд скасував спеціальний режим ПДВ, а наприкінці року аграріїв вирішили «добити» змінами до Податкового кодексу, якими скасували експортне ПДВ на технічні та олійні культури. Аграрії відповіли масовими протестами, після чого парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури, а для  олійних культур  цю норму скасував.

Україна отримає кредити від ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) ухвалив рішення про надання сінгапурській корпорації «Olam International Ltd» кредитних коштів у розмірі $150 млн для підтримки інвестицій в Україну, Єгипет, Грузію і Туреччину. Ця нова угода продовжить співпрацю з фірми в Україні, де «Olam International Ltd» є експортером сухих молочних продуктів, а знедавна  і зернових. Сінгапурська корпорація планує вкласти багатомільйонні інвестиції у будівництво зернового терміналу в одному з портів України.

Друга партія американського вугілля прибула в Україну

Біля причалу №1 першого терміналу Чорноморського порту пришвартували суховантаж «SBI CARIOCA», який доставив 58,4 тисячі тонн коксівного вугілля марок «Rocklick» і «Premium Eagle».  У вивантаженні вугілля беруть участь всі бригади першого терміналу. При такій інтенсивності загальний час знаходження судна під розвантаженням становитиме орієнтовно чотири доби.

Повернення зі Стокгольму: «Нафтогаз» – зі щитом, «Газпром» – на щиті

Відтепер ціна руского газу для України буде прирівняна до вартості газу на ринку ЄС, – повідомив Юрій Вітренко, головний комерційний директор національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України». Чиновник зазначив, що доходи, які буде отримуватиме Україна за транзит руского газу в Європу,  перевищуватимуть у 2-3 рази доходи РФ від продажу свого газу в Україні.

Стокгольмський арбітраж виніс рішення, що Україна не зобов’язана повертати РФ так званий борг, який виник у рамках комерційно необґрунтованого контракту для закупівлі газу, а також платити за газ, який «Газпром» постачає московським терористам на Донбасі.

В офіційному звіті «Газпрому» неправильно уточнили ситуацію

У фінансовому звіті «Газпрому» за січень-вересень 2017 року сказано: «Уточнена сума вимог ПАТ «Газпром» до НАК «Нафтогаз України» становить понад $37 мільярдів. Вона включає вимоги з оплати заборгованості за газ, поставлений в Україну в травні-червні 2014 року, оплату за зобов'язанням «бери-або-плати»  за 2012-2016 роки, а також пеню за прострочення оплати газу».

У «Газпромі» здивувались позитивній реакції президента України  на результат  газової суперечки. Александр Медведєв, заступник голови правління «Газпрому», вважає, що рішення Стокгольмського арбітражу було прийняте на користь Москви. Водночас Медведєв уточнив, що у Стокгольмі рускі вимоги суд скоротив до $2 мільярдів, «врахувавши економічну ситуацію», а це на $35 мільярдів менше від офіційно заявленої боргової суми у фінансовому звіті «Газпрому».

Схоже на те, що газпромівські юристи пред'явили нереальний позов і ввели в оману правління та акціонерів компанії, а найперше негласного бенефіціара «Газпрому» – Путіна.  Експерти вважають, що після  різдвяних канікул «государеві служки» внесуть корективи у своє міражне трактування стокгольмської перемоги «Газпрому» над «Нафтогазом».

Москва економічно впаде, а Пекін піднесеться

Британський Центр економічних і ділових досліджень (CEBR) у доповіді «World Economic League Table» прогнозує, що до 2032 року на РФ економіка впаде із 11 на щонайменше 17 місце у рейтингу країн, найбільших за обсягом ВВП. Згідно з прогнозом, у цей же  період ВВП Китаю перевищить ВВП США і стане найбільшим у світі.

Експерти очікують, що в 2018 році Індія стане четвертою за розміром економікою світу, обігнавши Великобританію і Францію. До 2027 року ця країна може переміститись на третє місце, обійшовши Німеччину і Японію, а у другій половині XXI може стати найбільшою економікою світу. Економісти CEBR також прогнозують, що через 25 років у число десяти найбільших економік світу увійдуть Південна Корея та Індонезія, витіснивши Італію і Канаду.

Під «ковпаком» у Мюллера

ФБР США запросили у влади Кіпру повну фінансову інформацію про місцевий «FBME Bank», який використовують  члени оточення Путіна. Американська влада звинувачує «FBME Bank» у «відмиванні» нелегітимних коштів, нагромаджених на РФ. Запит ФБР пов'язаний із триваючим у США розслідуванням спецпрокурора Роберта Мюллера стосовно Пола Манафорта, колишнього глави передвиборного штабу кандидата у президенти Дональда Трампа.

Власники «FBME Bank» намагались заперечити звинувачення, що банк був місцем для легалізації нелегітимних коштів путінського оточення, а також мав причетність до будь-якої іншої злочинної діяльності.

Виданню «The Guardian» вдалося ознайомитись із внутрішнім звітом ЦБ Кіпру про «FBME Bank» від 2014 року. В документі зазначено, що ця фінансова організація мала стосунки з декількома членами путінського оточення, які займають «політично чутливі позиції», а майже половина клієнтів банку були громадянами РФ.

У 2016 році «FBME Bank» потрапив під американські санкції. Йому  заборонили працювати на території США, співпрацювати з американськими кредитними установами, а також використовувати в обігу долари США. Ці заходи призвели до фінансового краху й закриття банку.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ