Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вкрали номери з машини: що робити?

"Вкрали номери з машини: що робити?", - про це на ФБ пише активіст Варти-1 Igor Zinkevych.

Igor Zinkevych: "Рано вранці ви виходите у двір до своєї машини і розумієте, що щось не так … Уважно оглядаєте автомобіль і, до свого жаху, виявляєте, що на ньому немає реєстраційних номерів. Але ж вони були ще вчора ввечері! Ви це пам'ятаєте абсолютно точно. І «втекти» самі вони не могли. Вкрали номери з машини – що робити в такій ситуації?

У випадку, якщо у вас вкрали номерні знаки на автомобіль або ви їх просто втратили, у вас є 2 варіанти.

Перший варіант: звернутися в ДАІ, де потрібно пройти повну процедуру реєстрації автомобіля, тобто фактично ще раз стати на облік.

Ви пройдете всі відповідні процедури: отримаєте квитанції, оплатите їх у банківському відділенні, привезете машину на майданчик для звірки номерів агрегатів, отримаєте нові номери і новий техпаспорт, а також заплатите податок з транспорту. Єдине, за що не потрібно буде платити, так це податок до пенсійного та податок з вартості автомобіля. Проте сума буде чималою і обійдеться більш 1500 грн. і декількох днів часу на збір купи довідок. Також потрібно буде переоформити всі страхові поліси (КАСКО, ОСАЦВ), талони техогляду і довіреності, якщо вони були оформлені на загублений автомобільний номер.

Другий варіант: замовити виготовлення дубліката номерів у сертифікованій приватної комерційній структурі. У цьому разі, ви оплачуєте тільки вартість номера і витрачаєте на це всього 10 хвилин часу. Але на ринку цього, бізнесу часто бувають шарлатани, які намагаються розповісти, що вони роблять номерні знаки офіційно. Взявши інтерв’ю у людини, яка очолює асоціацію виробників номерних знаків ми чітко зрозуміли, що в правовому полі працюють тільки ті підприємства, які є членами цієї асоціації, оскільки тільки ця організація піклується про те, щоб її члени працювали в правовому полі. Не треба забувати вимагати від виробника сертифікат відповідності на номерні знаки.

Процедура виготовлення дублікатів автономерів повністю легальна. Всі номерні знаки для машин повинні виготовляються офіційно і згідно ДСТУ. На автономерах повинні бути присутні всі системи захисту: голограми, світловідбиваюча плівка, штамп заводу виробника, це завжди є на номерних знаках виробників, які є членами Асоціації виробників номерних і спеціальних виробів України.

Як - же вберегти себе від такого виду шахрайства ?

- Ну по-перше зверніть увагу як закріплений номерний знак на вашому автомобілі. Якщо він притягнутий стяжками до зламаної рамці або разом з цією рамкою до декоративної передньої решітці автомобіля , то на нього зазіхне самий ледачий і недосвідчений шахрай . Якщо ви найближчим часом не збираєтеся міняти номерний знак свого автомобіля або продавати його , можна прикрутити його чотирма болтами або шурупами з нестандартною капелюшком , але купувати так звані «секретки» продаються в кожному кіоску авторинку , на мій погляд не варто, тому у шахраїв , треба думати , є у розпорядженні не одна викрутка. Якщо вже встановлювати «секретки» , то як мінімум виготовлені за індивідуальним замовленням, а краще унікальний варіант виготовлений своїми руками. Заклепки ще більш ускладнять роботу шахраям. При кріпленні номери на заклепки, їх довжину треба вибирати з таким розрахунком, щоб із зворотного боку бампера можна було підкласти широкі шайби. Без шайб заклепки легко вириваються з пластикового підстави.
Перебір з заклепками. Існує думка , що за законом автовласник не повинен проробляти отвори в номерних знаках. Ймовірно це пов'язано з тим що наробивши багато дірок в номері ви можете погіршити його читаність, але принаймні я не чув щоб були проблеми з ДАІ , якщо номерний знак закріплений по кутах чотирма шурупами або болтами. Проте якщо ви не хочете проробляти отвори в номерному знаку свого автомобіля, можна придбати хорошу і міцну рамку (краще металеву ) . Така рамка як правило складається з двох частин , одна частина кріпиться на місце установки номерного знака на автомобілі , в неї вставляється сам номерний знак і фіксується другою частиною рамки. У цьому випадку особливо відповідально слід поставитися до кріплення самої рамки до місця установки і до з'єднання частин рамки. Друга частина рамки часто кріпиться просто за допомогою засувок, в цьому випадку кріплення частин рамки непогано підсилити тими - таки «секретками» або заклепками .
Ще в інтернеті мені попадався варіант кріплення номерного знаку
у звичайній дешевої рамці без всяких шурупів і заклепок. на хороший двосторонній скотч , наклеєний по всій поверхні зворотної сторони знака. Поверхні перед приклеюванням скотча треба знежирити за допомогою ацетону. Для шахраїв таке кріплення напевно виявиться великою несподіванкою, але і вам у разі потреби зняття номерного знака, встановленого таким способом, доведеться використовувати струну.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ