Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вперше за 311 років Конституцію Пилипа Орлика доставили в Україну

В Україну зі Швеції до 30-ї річниці Незалежності доставили Конституцію Пилипа Орлика. З 16 серпня документ буде на виставці у Софійському соборі.

Про це інформує Суспільне з посиланням на народну депутатку від партії "Слуга народу" Ольгу Совгирю.

За її словами, Швеція передала Україні три копії Конституції Пилипа Орлика. Перші дві копії вже у Верховній раді України та Офісі президента. Третя копія буде передана до Конституційного Суду після його реформування.

"Вперше за 311 років в Україну доставлений оригінал Конституції Пилипа Орлика! Очікуємо на експонування до Дня Незалежності", – написала Совгиря.

Конституція Пилипа Орлика була ухвалена на козацькій раді в місті Бендери у 1710 році. Тоді це була територія Османської імперії. Козаки опинилися там після невдалої для них Полтавської битви. Повна назва Конституції "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорізького". Вона складається з преамбули, 16 статей та присяги гетьмана.

Конституція була укладена у двох примірниках: староукраїнською та латинською мовами. Написана латиною зберігається в Національному архіві Швеції. Документ староукраїнською зберігається в Російській Федерації.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ