Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Все буде добре у держави, яка дбає про книгу, - Олег Наливайко

10 травня Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь в урочистостях з нагоди 100-річчя з дня заснування Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова" та 30-річчя повернення Архіву друку з м. Харкова до столичного Києва.

Він вручив колективу установи та її окремим працівникам Почесні грамоти Кабінету Міністрів України та Подяки Прем’єр-міністра України, а також відомчі нагороди Держкомтелерадіо.

"Сьогодні Книжкова палата є потужним науково-аналітичним центром, - сказав Олег Наливайко. – Її колектив виконує величезний обсяг робіт із дослідження видавничої сфери. Це єдиний в нашій країні центр державної бібліографії, статистичного обліку та архівного зберігання всіх видань, випущених в Україні з 1917 року."

Голова Держкомтелерадіо зазначив, що заходи із відзначення 100-річчя Книжкової палати України були затверджені постановою Кабінету Міністрів України, і відбуваються на державному рівні. "У нас грандіозні плани, і ми оптимістично дивимося у майбутнє, - наголосив Олег Наливайко. – Все буде добре у держави, яка дбає про книгу. Уряд поставив завдання вирішити перш за все інфраструктурні питання Книжкової палати – зокрема, щодо побудови нової черги книгосховища для Державного архіву друку, який сьогодні налічує 14,6 млн. одиниць зберігання".

В урочистостях також взяли участь голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, керівники інститутів громадянського суспільства - Української Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Української Асоціації виробників поліграфічної продукції, Української Асоціації видавців періодичної преси та Української бібліотечної асоціації. Привітати українських колег з поважним ювілеєм приїхала директор Національної книжкової палати Білорусі Олена Іванова.

Про історичний шлях, який пройшла Книжкова палата України, розповів присутнім її директор, доктор технічних наук,  професор, заслужений діяч науки і техніки Микола Сенченко. Він зазначив, що біля витоків Книжкової палати стояла Українська Народна Республіка. "24 січня 1919 року Радою народних міністрів було ухвалено закон про її утворення, - розповів Микола Сенченко. – Цей закон затвердила Директорія УНР на чолі з Володимиром Винниченком та підписав Міністр народної освіти І. Огієнко".

Учасники  заходу переглянули документальну кінострічку, відзняту Українським інститутом підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси спеціально до ювілею Книжкової палати України. Також для гостей було організовано тематичну екскурсію Державним архівом друку з демонстрацією вітчизняних видавничих раритетів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ