Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Видобуток сланцевого газу на Львівщині більше не вигідний

Компанія, яка мала намір займатися видобутком сланцевого газу на території Львівщини, відмовилась від видобутку. Про це заявив сьогодні, 1 березня, голова Львівської ОДА Олег Синютка під час засідання сесії Львівської обласної ради, повідомив кореспондент Гал-інфо з сесійної зали.

"Нам треба зосередиться на будівництві інтерконтактного трубопроводу до Польщі. Це орієнтовно 100 км труб. Ми би мали альтернативну гілку постачання газу. При тому, що зберігання скрапленого газу у Львівському газосховища дешевше, ніж в Європі. А при сьогоднішніх цінах на паливо і нафту не вірю, що якась країна захоче реалізувати проект видобутку сланцевого газу", - додав Синютка.

Довідка.

У жовтні 2013 року Львівська та Івано-Франківська облради погодили текст проекту Угоди з компанією Chevron про видобуток сланцевого газу на території цих областей. Ділянка видобутку «Олеська» мала зачипати територію міст: Жовква, Кам’янка-Бузька, Львів, Івано-Франківськ, Тисьмениця.

Планувалось, що обсяги видобутку сланцевого газу на Олеській ділянці у 2030 році складатиму 2,8 мільярдів метрів кубічних на рік в песимістичному сценарії, 5,6 мільярдів метрів кубічних на рік - в базовому сценарії та 11,1 мільярдів метрів кубічних на рік – в оптимістичному сценарії, відповідно до прогнозу аналітиків проекту "Сланцевий газ в Україні".

Прогноз базувався на припущенні, що геологорозвідувальні роботи будуть успішними, а промислові запаси сланцевого газу – підтверджені. Як наслідок, починаючи з 2019 року, мав розпочатися промисловий видобуток сланцевого газу та активне буріння нових свердловин.

В 2012 році Україна провела три конкурси на розробки покладів сланцевого газу - Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок.

Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської - англо-голландська Shell, Скіфської - консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської "дочки" Petrom (15%) і НАК "Надра України" (10%). Проект УРП щодо Юзівської площі 16 січня погодила Донецька облрада, 17 січня - Харківська облрада.

Втім, внаслідок анексії Кримського півострова та російської агресії на території України, у серпні 2014 року Shell відклала початок робіт з буріння розвідувальної свердловини на Юзівській площі (Донецька область). Влітку 2015 року через бойові дії Shell висловила бажання вийти з проекту з видобутку сланцевого газу на Донбасі. Також про припинення своєї діяльності в Україні заявило представництво Chevron Ukraine B.V. Відповідне рішення рада директорів Chevron Ukraine B.V. ухвалила 2 липня 2015 року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ