Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як чистити робот-пилосос: базові правила експлуатації

Роботи-пилососи за останні роки помітно еволюціонували. Перші моделі, що з’явилися наприкінці 80-х років минулого століття, могли виконувати лише базові функції.

А ось орієнтація у просторі та визначення покритті не були їхньою сильною стороною. Сучасні роботи-пилососи, наприклад Roborock від Xiaomi, – це справжні фахівці з прибирання. Набір їхніх функцій вражає. Робот-пилосос Роборок вміє:

  • виконувати сухе прибирання на твердих підлогових покриттях;
  • збирати волосся, шерсть та пилюку на килимах;
  • мити підлогу;
  • визначати своє положення у просторі, складати плани приміщень, оминати перепони;
  • визначати тип забруднення та вид поверхні, на якій він зараз знаходиться.

Якщо ж купуєте робот-пилосос Roborock Vacuum Cleaner S8 Ultra, який продається в комплекті з док-станцією, він самостійно буде вивантажувати зібране сміття, очищати робочі органи, наповнювати резервуар рідиною, ставати на зарядку.

Догляд за роботом-пилососом

Який би сучасний та наворочений робот ви не купили для прибирання, він також потребує правильної експлуатації та догляду.

Чищення датчиків

На передній частині робота, а також зверху розташовано різноманітні датчики, які є “очима” робота-пилососа. В процесі прибирання вони забруднюються. Тому треба їх регулярно витирати злегка вологою ганчіркою або серветкою.

Догляд за щітками

Залежно від моделі роботи-пилососи Роборок можуть бути оснащені різними типами щіток. Їх треба регулярно демонтувати – принаймні один раз на два тижні в залежності від частоти використання. Видалити волосся, що намоталося на щітки зручно лезом, яке йде в комплекті.

Чищення коліс

Якщо між роликом та корпусом застрягне сміття, є ймовірність, що робот-пилосос подряпає паркет і не зможе нормально пересуватися. Також на колісну вісь намотуються волосини та шерсть. Тому їх також треба регулярно знімати та очищати від засмічень.

Випорожнення контейнера для сміття

Зазвичай в інструкції вказано де знаходиться пилозбірник. Його бажано звільняти від сміття після кожного прибирання, а потім мити. Якщо цього не робити, потужність всмоктування зменшується. Якщо в комплекті йде “база” для вивантаження сміття, достатньо виносити зібраний бруд хоча б один раз на місяць.

Очищення фільтрів

Якщо HEPA фільтр позначено літерою W (Washing), його можна мити. Дешевші фільтри з целюлози мочити не можна, їх слід продувати або повністю заміняти, коли вони забиті.

Що ще треба знати про догляд за роботом-пилососом

Заливати в резервуар дозволяється лише фільтровану воду. Мікрофібру необхідно регулярно прати вручну. Після кожного вологого прибирання ганчірки треба знімати та сушити окремо, щоб на них не з’явилася цвіль.

Також необхідно дотримуватися наступних правил експлуатації:

  • передню частину зарядної станції, де знаходяться інфрачервоні датчики паркування, треба протирати вологою серветкою, попередньо вимкнувши базу з мережі;
  • не дозволяється заливати будь-які мийні засоби – це пошкодить форсунки для зволоження ганчірки;
  • усі знімні деталі слід витирати від пилу принаймні раз на місяць;
  • вчасно міняйте розхідні матеріали – фільтри та щітки (в додатку вказаний їх строк використання).

В жодному разі не можна кидати чи бити пристрій. Заборонено сідати на нього та ставити важкі предмети під час прибирання.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ