Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як доглядати за колісними дисками під час зими?

В зимових умовах автодиски піддаються більш агресивному впливу. Сніг, волога, суміш снігу та багнюки, реагенти — все це катастрофічно впливає на стан та довговічність катків.

У зв’язку з цим доглядати за ними потрібно більш ретельно. Першою чергою необхідно звести до мінімум ризик пошкодження. Оскільки під шаром снігу іноді важко розгледіти перешкоду чи яму, ризик отримати пошкодження, відповідно, більший. Варто забути про агресивну їзду, намагатися об’їжджати всі перешкоди, та рухатися акуратно на підозрілих ділянках дороги. Таким чином ви уникнете низки проблем та витрат на відновлення автодисків.

Щоб збільшити термін служби коліс, потрібно подбати про правильний догляд за ними. Якщо нічого не робити, вони проживуть значно менше, ніж хотілося б.

Що потрібно робити

Наразі українці використовують на своїх авто два типи дисків:

  • сталеві (штамповані);
  • легкосплавні (литі).

Також ще існують ковані, але їх можна зустріти значно рідше. Причина в високій вартості, яка може в кілька разів перевищувати вартість литих моделей. Як правило, їх встановлюють на машини преміального класу.

Догляд за легкосплавними дисками

Найпоширенішими зараз є диски саме цього типу. Вони можуть похвалитися хорошим зовнішнім виглядом та ціною, яка є доступною для більшості українців. Взимку їх використовувати не рекомендується за кількома причинами:

  • їх легше подряпати об якусь перешкоду чи льодяну кірку на снігу, ніж сталеві диски;
  • є високий ризик потрапити в яму чи наїхати на перешкоду, а відремонтувати легкосплавний диск набагато важче, ніж сталевий;
  • волога, реагенти та ін. в тандемі з численними подряпинами сприяють поширенню корозії;
  • через великі пройоми між спицями на внутрішній частині катка може налипати сніг ат суміш снігу і бруду.

Щоб уповільнити старіння та зменшення терміну придатності такі диски потрібно регулярно мити з обох боків. Використовувати жорсткі щітки та засоби з абразивними поверхнями не рекомендується. Краще просто мити водою під натиском та м’якою серветкою. Також варто використовувати спеціальні миючі засоби, а на завершальному етапі наносити поліроль. Це дозволить захистити диски від пагубного впливу агресивних чинників надалі.

Догляд за кованими та сталевими автодисками

Ковані моделі виготовляються зі схожого сплаву, що й литі. Але, оскільки технологія виробництва тут інша, то вони значно легше переносять зимовий період. Доглядати за ними можна, так само як і за легкосплавними.

Сталеві диски дуже добре підходять для зими, але вони мають суттєвий недолік — можуть ржавіти. Для недопущення розповсюдження іржі її потрібно своєчасно зчищати. Для цього допустимо використовувати відповідні щітки та абразивні засоби. Щоб знизити ризик кородування, сталеві автодиски потрібно регулярно мити та покривати поліролями.

Також рекомендується ставити на колеса декоративні ковпаки, адже в цьому випадку вони не лише покращують зовнішній вигляд, а й захищають від снігу, бруду та реагентів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ