Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як мінімізувати гаджетозалежність: поради батькам

Навіть малюки активно користуються гаджетами. Вони вміють заходити в інтернет, вмикати музику та мультики, а трохи подорослішавши, можуть годинами просиджувати за смартфоном або планшетом, граючи в ігри. Чи є в цьому ризик для здоров’я та як відвернути дитину від гаджетів, читайте в нашій статті.

Прислухаємося до експертів

Ніхто не заперечує, що смартфони, комп’ютери та інтернет тісно увійшли в життя сучасної людини. З їхньою появою відкрилися нові можливості для розваг, пошуку інформації, навчання, розвитку творчих здібностей. Знайомлячи дитину з гаджетами, ми допомагаємо їй навчитися орієнтуватися в потоці інформації, показуємо, як без допомоги дорослих знаходити потрібний контент і аналізувати його. Однак, як стверджують психологи, віртуальний світ не лише корисний. Він здатний повністю підпорядкувати людину з незміцнілою психікою, відірвати від реальності, призвести до серйозних проблем зі здоров’ям.

Якщо дошкільник проводить біля екрана більше півгодини на день, до початку шкільного віку у нього вже формується залежність від інтернету та ігор. Як показав ряд проведених експериментів, такі діти не вміють проводити час без гаджета, стають більш дратівливими, агресивними та переживають справжню «ломку». Гаджетозалежність може призвести до нервового зриву й депресії, тому вимагає кваліфікованої допомоги фахівця.

Б’ють на сполох невропатологи та ортопеди. Багатогодинне перебування в незручній позі зі схиленою головою призводить до сутулості, скутості м’язів, погіршення кровообігу, сколіозу, головних болів та інших негативних наслідків. Тому перша задача батьків — відірвати дитину від комп’ютера та навчити користуватися інтернетом дозовано.

Способи знизити інтернет-активність дитини

Якщо малюк приохотився до гаджетів, важливо підібрати до нього підхід, щоб не нашкодити ще більше і не зіпсувати відносини з дитиною.

  • Спробуйте зацікавити дитину яким-небудь заняттям. Запропонуйте провести вільний час не за комп’ютером, а разом, граючи в настільні ігри або катаючись на велосипеді. Дитина повинна зрозуміти, що збирати пазли або конструктор з мамою, ганяти в футбол з татом не менш цікаво. Вибрати настільні ігри, набори для творчості та спортивний інвентар допоможе каталог товарів і порівняння цін «Е-каталог».
  • Працюйте разом. Запропонуйте дитині виконувати разом якісь побутові справи. Привчайте до прибирання, готування, догляду за домашніми тваринами тощо. Можливо, кулінарні експерименти та догляд за чотирилапим другом будуть цікавіші за комп’ютерні ігри.
  • Навчіться говорити «ні». Не прибирайте гаджет на зовсім, але введіть суворе обмеження за часом його використання, наприклад, не більше 30–60 хвилин на день. Не дозволяйте користуватися смартфоном або комп’ютером під час їжі, візиту гостей, спілкування з рідними, прогулянок в парку тощо. Позначте у квартирі зони, де маленькі та дорослі члени сім’ї не можуть використовувати гаджети, та ті, в яких можна. Наприклад, у своїй кімнаті дозволено грати на планшеті, а у вітальні або на кухні — ні.
  • Запишіть дитину в секцію. Якщо син або дочка ще маленькі й не можуть самостійно визначитися, що їм подобається більше, поспостерігайте за інтересами малечі та спробуйте різні варіанти. Ви можете вибрати творчі або спортивні гуртки. Головне, щоб заняття були цікавими та корисними. Спілкування з однолітками допомагає соціалізуватися, знаходячи друзів не тільки в соціальних мережах. Крім того, заняття в секціях формують характер, привчають до командної роботи, режиму та відповідальності.

Пам’ятайте: якщо життя дитини наповнене цікавими та яскравими подіями, вона легко може відірватися від гаджетів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ