Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як НАЗК "порятувало" екс-банкіра Грицака

Повну перевірку декларацій провідного професіонала Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігоря Грицака, який також відомий як колишній голова правління збанкрутілого «Укргазпромбанку», Національне агентство з питань запобігання корупції провело у вересні 2018 року.

Однак рішення щодо результатів цих перевірок не прийняті до сих пір. І тепер їхнє ухвалення можливе лише після перезавантаження НАЗК.

Як Ігор Грицак «надув» антикорупційні органи

У зверненні, яке було підготовлено за результатами журналістського розслідування та скеровано авторим цих рядків на адресу НАЗК ще в жовтні 2017 року (на його голову Наталію Корчак), йшлося, зокрема, про такі факти.

Згідно з декларацією Ігоря Грицака за 2016 рік, все нерухоме майно, яке йому належало, знаходиться в селищі Славське Сколівського району. У числі цих об’єктів - три земельні ділянки (загальною площею 535, 1000 та 2200 кв. м.) та житловий будинок загальною площею 270 кв. м.

Окрім того, у своїй декларації Ігор Грицак вказав нерухоме майно, що належить «члену сім’ї суб’єкта декларування» - Остапу Грицаку (йдеться про його сина). Це квартира і земельна ділянка. Однак дані відомості виявилися чомусь ретельно «зашифрованими»: у декларації, зокрема, зазначено, що член сім’ї не надав інформації ні щодо дати набуття права на дані об’єкти, ні щодо їхньої загальної площі та місцезнаходження.

Водночас у декларації Ігор Грицак чомусь «забув» вказати, що в селища Славське Остапу Грицаку належить житловий будинок загальною площею 259,4 кв.м.

У зверненні також зазначалося, що житлові будинки Грицаків в селищі Славське знаходяться на одній вулиці з житловим будинком (загальною площею 295,2 кв. м.), що належить директору-розпоряднику ФГВФО Костянтину Ворушиліну, та складають відпочинковий комплекс «Карпатська казка», що здається в оренду туристам. Натомість в електронній декларації було зазначено, що Ігор Грицак у даному будинку проживає.

Про внесення в декларацію завідомо недостовірних та неповних відомостей свідчило й те, що Ігор Грицак приховав інформацію про нерухоме майно свого сина в смт. Брюховичі. У цьому коруртному селищі, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Остапу Грицаку належало чотири земельних ділянки для будівництва і обслуговування житлових будинків (площею 0.1081 га, 0.0648 га, 0.0433 га та 0.0347 га) та два житлових будинки загальною площею 268,9 кв.м.та 233,3 кв.м.

Про гори відписок та «зачищений» держреєстр

Здавалося б, що НАЗК, отримавши такі відомості, мало б обов’язково відреагувати: себто розпочати перевірку. Однак реакції на звернення, а також на подальші запити, що стосувалися декларації Ігоря Грицака, не послідувало.

З даного органу надходили лишень відписки, у яких, зокрема, повідомлялось, що Національне агентство розпочало збір фактичних даних, на підставі яких буде встановлено наявність або відсутність у декларації Ігоря Грицака недостовірної інформації. Хоча при бажанні встановити це можна було в межах 15 хвилин, порівнявши відомості в декларації з інформацією в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. При цьому посадовці НАЗК нічого не повідомляли, скільки часу буде тривати цей збір даних стосовно декларації Ігоря Грицака.

«Крига скресла» лише через вісім місяців. В червні 2018 року Національним агенством нарешті було прийнято рішення про проведення повної перевірки декларацій Ігоря Грицака за 2016 та 2017 роки. Ще через два місяці таку перевірку було завершено.

Але відразу виникла інша проблема – зволікання із прийняттям рішень щодо результатів здійснення повної перевірки декларацій Грицака. Аби цю тяганину подолати, на адресу керівництва антикорупційних та правоохоронних органів (НАЗК, НАБУ, Генпрокуратури, МВС) було скеровано десятки звернень та запитів. Однак результат був як горохом об стіну. У відповідь на них приходили гори відписок. Із Національного агенства – з постійним принагідним нагадуванням, що такі прийняті рішення є публічною інформацією і оприлюднюються на офіційному сайті НАЗК у рубриці «Засідання НАЗК».

Віктор Корнієнко

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ