Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Як не захворіти на гострі кишкові інфекції в екстремальних умовах війни

Як повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, в умовах війни, коли в будь-який момент можуть бути відсутні водо-, електро- та газопостачання, серед людей зростає ризик зараження гострими кишковими інфекціями.

Для попередження кишкових інфекційних захворювань медики радять дотримуватись простих правил:

— Ретельно мити руки, використовуючи завчасно підготовлену воду і мило, перед вживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні. Рекомендовано робити 2-3-х добовий запас води в закритих місткостях; ​Воду з відкритих водойм використовувати тільки для технічних потреб!

— Для пиття і миття овочів та фруктів використовувати воду лише з перевірених безпечних джерел водопостачання або бутильовану промислового виробництва. Якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти, овочі без термічної обробки;

— Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть у разі зберігання у чистій і щільно закритій місткості - термін придатності не перевищує однієї доби.

— НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ воду для пиття в туалетах вагонів пасажирських поїздів;

— Не брати в дорогу харчові продукти з короткотривалим терміном зберігання;

— Не вживати продукти та готові страви сумнівної якості;

— За відсутності електроенергії обмежити вживання харчові продукти та страв домашнього приготування, що потребують зберігання в холодильнику;

— Ретельно готувати їжу в невеликій кількості, добре проварюючи, просмажуючи продукти; використовувати індивідуальний посуд.

У центрі зазначають, що при виявленні перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря за медичною допомогою. 

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ