Як повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ, в умовах війни, коли в будь-який момент можуть бути відсутні водо-, електро- та газопостачання, серед людей зростає ризик зараження гострими кишковими інфекціями.
Для попередження кишкових інфекційних захворювань медики радять дотримуватись простих правил:
— Ретельно мити руки, використовуючи завчасно підготовлену воду і мило, перед вживанням їжі, після кожного відвідування вбиральні. Рекомендовано робити 2-3-х добовий запас води в закритих місткостях; Воду з відкритих водойм використовувати тільки для технічних потреб!
— Для пиття і миття овочів та фруктів використовувати воду лише з перевірених безпечних джерел водопостачання або бутильовану промислового виробництва. Якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти, овочі без термічної обробки;
— Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання), але навіть у разі зберігання у чистій і щільно закритій місткості - термін придатності не перевищує однієї доби.
— НЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ воду для пиття в туалетах вагонів пасажирських поїздів;
— Не брати в дорогу харчові продукти з короткотривалим терміном зберігання;
— Не вживати продукти та готові страви сумнівної якості;
— За відсутності електроенергії обмежити вживання харчові продукти та страв домашнього приготування, що потребують зберігання в холодильнику;
— Ретельно готувати їжу в невеликій кількості, добре проварюючи, просмажуючи продукти; використовувати індивідуальний посуд.
У центрі зазначають, що при виявленні перших ознак захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря за медичною допомогою.
Фото: Depositphotos