Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як отримати від 4 до 10 тисяч євро на проект в межах «Розточчя». Умови конкурсу

Міністерство енергетики та захисту довкілля оголосило конкурс проектів в межах біосферного резервату «Розточчя». Про це сьогодні, 27 лютого, повідомили Гал-інфо у прес-службі Львівської ОДА.
Фото ЛОДА

Мета проєктів - сприяння адаптації до змін клімату екосистем біосферних резерватів. Конкурс також оголошено для біосферних резерватів «Західне Полісся» (Волинська область) та  «Деснянський» (Сумська область).

24 лютого в Міненерго відбулася робоча зустріч з обговорення умов конкурсу. Участь у робочій зустрічі від департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА взяв начальник управління охорони природних ресурсів Андрій Сенюк.

Кошти на українські «кліматичні» проєкти виділяє Міністерство довкілля, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини. На один проєкт даватимуть від 4 до 10 тисяч євро. На кожен резерват виділено по 30 тисяч євро. Заявки на конкурс можна буде подавати в паперовому вигляді до 10 квітня 2020 року, а в електронному до 12 квітня 2020 року. 

Подавати проєкти на конкурс зможуть лише фізичні та юридичні особи, які проживають та зареєстровані на територій що входить до резерватів. Партнерами проекту можуть бути наукові установи що здійснюють дослідження на території резервату, а також інші зацікавлені фізичні і юридичні особи.

Проєкти оцінюватиме конкурсна комісія в складі представників від  Міненерго, Фонду Міхаеля Зуккова (Німеччина), Університету сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) та представників резерватів.

Заступниця міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук зазначила: «Цього року ми бачимо чи не найбільше проявів та наслідків зміни клімату. Так, було побито одразу кілька температурних рекордів… Також ми бачимо низку складних ситуацій, зокрема, пожежі по всьому світу. В Україні ми всі бачимо аномально теплу зиму, а відтак і критично низький рівень водності в річках. На жаль, в Україні ще немає загальнодержавної всеохопної стратегії адаптації до зміни клімату, однак є бачення і готовність розробити стратегічний рамковий документ для цієї стратегії. Конкурс проєктів для адаптації трьох українських резерватів є важливим кроком у цьому напрямку».

Представники фонду Міхаеля Зуккова очікують, що проєкти стосуватимуться відновлення лісів, збагачення їх мертвою деревиною, створення природних «лісових коридорів», відновлення боліт та річкових заплав, природних ділянок з проточною та зі стоячою водою. Конкурсні проєкти можуть стосуватися також демонтажу дамб, шлюзів та органічних технологій у сільському господарстві, а також розбудови «зеленої інфраструктури» у населених пунктах.

Подібні проєкти вже успішно реалізуються в Німеччині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ