Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Як повернути кошти за нерухомість?

Відповідно до п.9, ч.1, ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» громадяни, які придбавають житло вперше звільняються від сплати збору до пенсійного фонду у розмірі 1% від вартості житла.

Оскільки, на практиці відсутній механізм перевірки нотаріусами чи особа придбає житло вперше при оформлені договору купівлі-продажу житла необхідно буде сплатити збір до пенсійного фонду. Але потім у Вас є можливість звернутися до суду щодо повернення безпідставно сплаченого збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. У середньому сума збору складає 10000 – 40000 гривень.

Сама процедура повернення коштів складається з наступних етапів:

  1. При собі необхідно мати платіжне доручення про сплату збору до пенсійного фонду та отримати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухому для підтвердження права власності на нерухомість.
  2. Звернутися до Головного управління пенсійного фонду з заявою про повернення безпідставно сплачених грошових коштів, отримати відмову у задоволенні заяви, яка буде підставою для звернення до суду.
  3. Підготувати та подати до окружного адміністративного суду позовну заяву про повернення безпідставно сплачених податків.
  4. Судовий процес триває у середньому 4-6 місяців. Після винесення рішення у справі та набрання ним законної сили необхідно отримати виконавчий лист та подати його до Державної казначейської служби.

Ви завжди можете звернутися у Адвокатське об’єднання «Юридична Ліга» (тел. 096-52-717-22) у якому Вам нададуть кваліфіковану правову допомогу та допоможуть повернути те, що по закону є Вашим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ