Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Як проєкт Центру Довженка “пройшов-не пройшов” на грант УКФ

Український культурний фонд — це державна установа, яка покликана сприяти розвитку національної культури та мистецтва в Україні шляхом конкурсних програм, в межах яких виділяються гранти на реалізацію сміливих та корисних культурних ідей. Роботу УКФ координує Міністерство культури та інформаційної політики України.

У травні 2021 Наглядова рада УКФ вперше в історії втрутилася у процес конкурсного відбору та прийняла рішення не підтримувати значну частину проєктів, які пройшли попередні стадії відбору й посіли високі місця в рейтингу. Натомість будуть профінансовані проєкти, що мають меншу кількість балів і займають нижчі місця в рейтингу. З цього приводу низка культурних інституцій, зокрема Довженко-Центр, Мистецький арсенал, звернулися до президента В. Зеленського, Кабінету міністрів та Міністерства культури з проханням втрутитися у конфлікт із Українським Культурним Фондом і розпустити його Наглядову раду.

Так сталося і з Культурно-освітнім центром ім. О. Довженка. Директорка Марта Іванишин в інтерв’ю Гал-інфо, розповідаючи про гранти, згадує про те, як проєкт центру “пройшов-не пройшов” у конкурсі від УКФ:

- Грантова історія у нас доволі хороша. Єдине, що цього року ми зайняли хороше місце в Українському Культурному Фонді по одному проєкту, і нам шкода, що ми отримали відмову. Ми доєдналися до інших міст України, які теж отримали відмови від УКФ. Ми мали 11-те місце: ми якби пройшли, але потім не пройшли. Такі цікаві речі цього року відбуваються з Українським Культурним Фондом. Тобто ми пройшли всі стадії переговорів, і тоді нам приходить повідомлення: "Ви знаєте, Ви не пройшли, тому що *виберіть собі варіант відповіді*.

- Навіть причини не вказали?

- Ні, вони не вказали причини. Вони багатьом так іншим потужним проєктам не сказали причини, чому не проходять. Ми вже готувалися до проєкту: ми підрядників вже повідомляли. В нас був цікавий проєкт "25 днів мистецької Конституції і 30 днів мистецької Незалежності", за яким ми успішно "пройшли-не пройшли". А минулого року ми з УКФ мали хорошу співпрацю: виграли інституційну підтримку якраз в час початку кризи і багато речей встигли здійснити до кінця минулого року. Січень-лютий - практично тих місяців в нас не було. Карантину для нашої установи не було: ми писали звіт, писали наступні гранти, в нас це був дуже активний, насичений період. Ми приклали дуже багато зусиль: ми розуміли, що все добре, але в квітні виявилося, що не все добре. Ми пройшли всі переговорні процедури, і потім нам надіслали е-мейл, що так вирішила Наглядова рада.

- У Вас є припущення, чому вони так вирішили?

- Так, звичайно. Це Наглядова рада УКФ. Так виходить, ну але це лише моя суб'єктивна думка, що десь вручну просто вирішилось, хто проходить, хто ні. І це рішення тільки Наглядової ради УКФу. Цього року вона була замінена, і відповідно собі такі рішення поприймалися. Але все ж ми не зупиняємося”.

Довідка

У 2020-2021 роках відбувався прийом заявок на 12 програм Фонду: 

  • Аналітика культури
  • Інноваційний культурний продукт
  • Аудіовізуальне мистецтво
  • Стипендії 
  • Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти
  • Інклюзивне мистецтво
  • Культурні столиці України
  • Знакові події
  • Культура плюс
  • Культура для змін
  • Культура. Туризм. Регіони
  • Діти культури

Всі проєкти заявників на програми УКФ мають пройти конкурсний відбір, який відбувається в чотири етапи:

  1. Технічний відбір проєктів щодо відповідності поданих на Конкурс аплікаційних пакетів критеріям технічного відбору, що проводиться працівниками Фонду. 
  2. Оцінювання аплікаційних пакетів експертами експертних рад Фонду;
  3. Погодження рішень експертних рад Дирекцією Фонду шляхом проведення переговорних процедур;
  4. Схвалення Наглядовою радою Фонду погоджених Дирекцією Фонду рішень експертних рад щодо проєктів, вартість яких перевищує 150 мінімальних заробітних плат.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ